Ecological food production in the Lublin region
MAREK BABICZ
Department of Pig Breeding and Production Technology, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 LublinKINGA KROPIWIEC
Department of Pig Breeding and Production Technology, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 LublinMALWINA MERSKA
Department of Biochemistry and Toxicology, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 LublinKAROLINA KASPRZAK
Department of Breeding and Conservation Genetic Resources of Cattle University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 LublinAbstract
The aim of the paper was to present the legal, economic and social determinants of organic food production in the Lublin region. The paper includes the legal aspects of organic farming, rules on labeling of organic products and changes in the number of farms in recent years. Attention was drawn to some organic products available in the Lublin region, the identification of problems and barriers and opportunities for the development of this production sector.
Keywords:
ecology, food, farm animals, Lublin regionReferences
Benbrook C.M., Butler G., Latif M.A., Leifert C., Davis D.R., 2013. Organic production enhances milk nutritional quality by shifting fatty acid composition. A United States–Wide, 18-Month Study. PLOS ONE 8(12).
Bogusz-Kaliś W., 2011. Znakowanie mięsa i jego przetworów – wymagania przepisów prawnych. Przem. Spoż. 65, 3, 22–26.
Cywa-Benko K., Krawczyk J., Wężyk St., 2000. Poziom cholesterolu w jajach rodzimych ras kur. Przeg. Hod., Zesz. Nauk. PTZ, 268–270.
Czarniecka-Skubina E., Przybylski W., Jaworska D., Wachowicz I., Urbańska I., Niemyjski S., 2007. Charakterystyka jakości mięsa wieprzowego o zróżnicowanej zawartości tłuszczu śródmięśniowego. ŻNTJ 6, 55, 285–294.
Dolatowski J., 2011. Ekologiczne metody przetwarzania mięsa i wyrobu przemysłu mięsnego bez stosowania dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów. Sprawozdanie z badań podstawowych na rzecz rolnictwa ekologicznego w roku 2011. Lublin, 14.11.2011.
Gill S., 2007. Perspektywy rozwoju krajowego przemysłu mleczarskiego w obliczu zmian konkurencyjności polskiego mleczarstwa w UE po 2013 roku. Podejście mikroekonomiczne. In: Polskie Mleczarstwo. Raport o stanie branży i perspektywach jego rozwoju. Wyd. ZPPM, Warszawa, 46–54.
Gustaw W., Kozioł J., Solarska E., 2011. Produkcja, właściwości i przetwórstwo mleka ekologicznego. Prz. Mlecz. 1, 4–7.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, 2013. Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2011–2012. GIJHARS, Warszawa.
Jończyk K., 2014. Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zesz. Nauk. WSEI, Ekonomia, 8, 129–140.
Jóźwiak W., Mirowska Z., 2006. Sytuacja ekonomiczna i aktywność inwestycyjna gospodarstw rolnych w Polsce i w innych krajach unijnych. IERiGŻ PIB, Warszawa.
Komorowska D., 2007. Gospodarstwa ekologiczne w Polsce w świetle danych liczbowych GUS. Zesz. Nauk. SGGW w Warszawie – Probl. Rol. Świat. 2(17), 352–359.
Krawczyk J., 2009. Quality of eggs from Polish native breed of Greenleg Partridge hens reared in different production systems. Anim. Sci. Pap. Rep. 27 (3), 227–235.
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.U. L 250,z 18.09.2008).
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności (Dz.U. L 295, 12.11.2011).
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 271/2010 z dnia 24 marca 2010 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do unijnego logo produktów ekologicznych (Dz.U. L 84/9, 31.03.2010).
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie niektórych warunków produkcji ekologicznej z dnia 18 marca 2010 r. (Dz.U. 2010 Nr 56 poz. 348).
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz.U. L 304, 22.11.2011).
Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych, uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 z dnia 20 lipca 2007 r. (Dz.U. L 189/1, 20.07.2007).
Sokołowicz Z., Krawczyk J., Herbut E., 2012. Jakość jaj z chowu ekologicznego w pierwszym i drugim roku użytkowania niosek. ŻNTJ 4, 185–194.
Szajner P., Szczególska M., 2007. Stan polskiego mleczarstwa na tle pozostałych krajów członkowskich UE i świata. In: Polskie Mleczarstwo. Raport o stanie branży i perspektywach jego rozwoju. Wyd. ZPPM, Warszawa, 30–45.
Ustawa z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych (Dz.U. 2001 Nr 42 poz. 471).
Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz.U. 2008 Nr 213 poz. 1342, z późn. zm.).
Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz.U. 2009 Nr 116 poz. 975).
Zuba M., 2012. Szanse i bariery w integracji łańcucha żywności ekologicznej w Polsce. Zesz. Nauk. WSEI, Ekonomia, 3, 261–288.
Department of Pig Breeding and Production Technology, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin
Department of Pig Breeding and Production Technology, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin
Department of Biochemistry and Toxicology, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin
Department of Breeding and Conservation Genetic Resources of Cattle University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin
License
From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works 4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.