Comparison of carcass slaughter value and nutritional quality of meat from lambs and calves

MARIUSZ FLOREK

Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

ANDRZEJ JUNKUSZEW

Instytut Hodowli Zwierząt i Ochrony Bioróżnorodności, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

PIOTR SKAŁECKI

1 Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

PIOTR DOMARADZKI

Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

WIKTOR BOJAR

Instytut Hodowli Zwierząt i Ochrony Bioróżnorodności, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

ZYGMUNT LITWIŃCZUK

Instytut Hodowli Zwierząt i Ochrony Bioróżnorodności, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

TOMASZ M. GRUSZECKI

Instytut Hodowli Zwierząt i Ochrony Bioróżnorodności, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin


Abstract

The objective of this study was to compare the carcass slaughter value and nutritional quality of semimembranosus muscle of lambs and calves from mass farming. The research material consisted of 24 lambs aged between 120 and 130 days (12 ewes and 12 rams), and 17 calves aged between 55 and 65 days (9 heifers and 8 bullocks). The slaughter value, conformation and fatness of carcass were assessed as well round dissection was conducted. The proximate composition and heme iron content in meat were determined. The energy value and indexes of nutritional quality (NQI) for protein, fat and iron were calculated. The carcasses of calves compared to lambs showed significantly higher hot (59.74% vs. 44.61%) and cold (58.18% vs. 43.90%) dressing percentage and greater share of round in carcass (29.77% vs. 25.91%), which contained significantly more meat (about 9.49 pp.) and less fat (about 9.16 pp.). The meat of lambs contained significantly less protein, but more fat, heme iron, and calories. The significantly higher NQI for fat and iron, but lower for protein were found in lambs. Summing up, the meat of both young ruminant species can constitute a useful source of iron in the diet. The portion of 172 g of lamb or 226 g of veal provided a significant amount (i.e. 2.1 mg) of this mineral in an easily-available heme form.

Keywords:

lambs, calves, slaughter value, meat, quality, heme iron

Abdullah A.Y., Qudsieh R.I., 2009. Effect of slaughter weight and aging time on the quality of meat from Awassi ram lambs. Meat Sci. 82, 309–316.

Abdullah B.M., 2008. Composition, chemical and microbiological properties of Jordanian ovine organ meats. Int. J. Food Sci. Technol. 43(4), 746–751.

Borys B., Borys A., 2001. Wartość rzeźna mięsa jagniąt lekkich typu mlecznego i tuczonych do masy ciała 35–40 kg. Rocz. Nauk. Zoot., supl. 11, 115–124.

Carpenter C.E., Clark E., 1995. Evaluation of methods used in meat iron analysis and iron content of raw and cooked meats. J. Agric. Food Chem. 43, 1824–1827.

Dell Inc., 2016. Dell Statistica (data analysis software system), version 13. software.dell.com.

Diaz M.C., Van Amburgh M.E., Smith J.M., Kelsey J.M., Hutten E.L., 2001. Composition of growth of Holstein calves fed milk replacer from birth to 105-kilogram body weight. J. Dairy Sci. 84, 830–842.

EC 2017. Short-term outlook for EU agricultural markets in 2017 and 2018. Summer 2017, Europe-an Commission, Directorate General for Agriculture and Rural Development. Short Term Out-look 18, 31–32.

Ekiz B., Yilmaz A., Ozcan M., Kaptan C., Hanoglu H., Erdogan I., Yalcintan H., 2009. Carcass measurements and meat quality of Turkish Merino, Ramlic, Kivircik, Chios and Imroz lambs raised under an intensive production system. Meat Sci. 82, 64–70.

Florek M., 2009. Wpływ wybranych czynników na wartość rzeźną cieląt, właściwości fizykochemiczne mięsa i jego wartość odżywczą. Wyd. UP w Lublinie, Rozprawy Naukowe 337, 1–107.

Florek M., 2012. Surowce pozyskiwane od zwierząt rzeźnych. W: Z. Litwińczuk (red.), Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa. PWRiL, Warszawa, 231–286.

Florek M., Litwińczuk Z., Skałecki P., Kędzierska-Matysek M., Grodzicki T., 2012. Chemical composition and inherent properties of offal from calves maintained under two production systems. Meat Sci. 90, 402–409.

Gruszecki T., Litwińczuk A., Lipecka Cz., Florek M., Junkuszew A., Skałecki P., 2001. Evaluation of carcass and muscle tissue quality of two- and three-breed hybrid lambs. Pol. J. Food Nutr. Sci. 10/51, 3(S), 116–118.

Hansen R.G., Wyse B.W., Sorenson A.W., 1979. Nutrition quality index of food. AVI Publishing Co., Westport, CT.

Hornsey H.C., 1956. The colour of cooked cured pork I. Estimation of the nitrioxidehaem pigments. J. Sci. Food Agric. 7, 534–540.

Jarosz M., 2012. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.

Kempster T., Cuthbertson A., Harrington G., 1982. Carcase Evaluation in Livestock Breeding, Production and Marketing. Granada Publishing, London.

Lipecka C., Gruszecki T., Szymanowski M., Sieczkarek K., 2000. Skład chemiczny tkanki mięśniowej w zależności od genotypu jagniąt. Rocz. Nauk. Zoot. Supl. 5, 161–163.

Lombardi-Boccia G., Martinez-Dominguez B., Aguzzi A., 2002. Total Heme and Non-heme Iron in Raw and Cooked Meats. J. Food Sci. 67(5), 1738–1741.

Maiorano G., Ciarlariello A., Cianciullo D., Roychoudhury S., Manchisi A., 2009. Effect of suckling management on productive performance, carcass traits and meat quality of Comisana lambs. Meat Sci. 83, 577–583.

Purchas R.W., Rutherford S.M., Pearce P.D., Vather R., Wilkinson B.H.P., 2004. Cooking temperature effects on the forms of iron levels of several other compounds in beef semitendinosus muscle. Meat Sci. 68, 201–207.

Purchas R.W., Simcock D.C., Knight T.W., Wilkinson B.H.P., 2003. Variation in the form of iron in beef and lamb meat and losses of iron during cooking and storage. Int. J. Food Sci. Technol. 38, 827–837.

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3–30).

Rozporządzenie PEiR (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz.U. L 304 z 22.11.2011, s. 18–63).

Seong P.N., Kang G.H., Park K.M., Cho S.H., Kang S.M., Park B.Y., Moon S.S., Ba H.V., 2014. Characterization of Hanwoo Bovine By-products be Means of Yield, Physicochemical and Nutritional Compositions. Korean J. Food Sci. Anim. Res. 34(4), 434–447.

Specht S.M., Faustman C., Bendel R.B., Malkus L.A., Kinsman D.M, Sison C., 1994. Carcass composition of “bob” and “specialfed” veal and its prediction. J. Anim. Sci. 72, 2635–2641.

Świetlik K., 2017. Ceny detaliczne i spożycie mięsa. Rynek Mięsa – stan i perspektywy 53, 57–67.

Zapletal P., Kuchtík J., Dobeš I., 2010. The effect of genotype on the chemical and fatty acid composition of the Quadriceps femoris muscle in extensively fattened lambs. Archiv Tierzucht 53(5), 589–599.

Zawadzka D., 2017. Aktualny i przewidywany stan rynku baraniny. Rynek Mięsa – stan i perspektywy 53, 44–47.

Zawadzka D., Pasińska D., 2017. Aktualny i przewidywany stan rynku wołowiny. Rynek Mięsa – stan i perspektywy 53, 28–43.


Published
2017-12-11



MARIUSZ FLOREK 
Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
ANDRZEJ JUNKUSZEW 
Instytut Hodowli Zwierząt i Ochrony Bioróżnorodności, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
PIOTR SKAŁECKI 
1 Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
PIOTR DOMARADZKI 
Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
WIKTOR BOJAR 
Instytut Hodowli Zwierząt i Ochrony Bioróżnorodności, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
ZYGMUNT LITWIŃCZUK 
Instytut Hodowli Zwierząt i Ochrony Bioróżnorodności, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
TOMASZ M. GRUSZECKI 
Instytut Hodowli Zwierząt i Ochrony Bioróżnorodności, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin



License

From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works  4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2