Hygiene and sanitation evaluation of dairy cows barn with regard to environmental protection
Bożena Nowakowicz-Dębek
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 LublinŁukasz Wlazło
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 LublinSandra Sobolewska
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 LublinHenryk Krukowski
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 LublinAbstract
The study aimed at the evaluation of hygiene and sanitation conditions of a dairy cows barn with regard to environmental protection. The research material comprised swab samples collected from the cows and environment. The biological aerosol was measured in the barn air by the sedimentary method. The microbial population isolated most frequently on the cow body proved to be Gram negative bacteria, while coagulase-negative staphylococci were most commonly identified at the milking equipment components. Importantly, the percentage of Staphylococcus aureus was the highest out of all microorganisms isolated in the barn. The barn air showed high levels of mesophilic bacteria and mold fungi counts.
Keywords:
bioaerosol, cow barn, microorganismReferences
Dutkiewicz J., 1998. Zagrożenia biologiczne w rolnictwie. Wyd. IMW. Lublin.
Dutkiewicz J., Górny R.L., 2002. Biologiczne czynniki szkodliwe dla zdrowia – klasyfikacja i kryteria oceny na narażenia. Med. Pracy 53, 29.
Dutkiewicz J., Mołocznik A., 1993. Zweryfikowana dokumentacja NDS dla pyłów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. IMW, Lublin.
Dutkiewicz J., Śpiewak R., Jabłoński L., 2002. Klasyfikacja szkodliwych czynników biologicznych występujących w środowisku pracy oraz narażonych na nie grup zawodowych. Wyd. Ad Panaceum, Lublin.
Dutkiewicz J., Śpiewak R., Jabłoński L., Szymańska J., 2007. Biologiczne czynniki zagrożenia zawodowego, klasyfikacja, narażone grupy zawodowe, pomiary, profilaktyka. Wyd. Ad Panaceum, Lublin.
Grajewski J., 2006. Mykotoksyny i grzyby pleśniowe, zagrożenia dla człowieka i zwierząt. Wyd. UKW, Bydgoszcz.
Kamińska A., 1998. Zanieczyszczenie mikrobiologiczne powietrza w owczarniach. Pr. Kom. Nauk Roln. Biol. BTN, 44, 115–119.
Korbas M., Horoszkiewicz-Janka J., 2007. Znaczenie i możliwości ograniczenia szkodliwych metabolitów pochodzenia grzybowego. Post. Ochr. Rośl., 47 (2), 141–148.
Krukowski H., 2006. Drobnoustroje środowiskowe jako przyczyna mastitis u krów. Med. Wet. 62 (2), 190–192.
Krzysztofik B., 1992. Mikrobiologia powietrza. Wyd. Politechniki Warszawskiej.
Pałczyński C., 2007. Pleśnie jako alergen zawodowy. Alergia, 4, 28-32.
PN-89/Z-04111/02. Ochrona czystości powietrza – badania mikrobiologiczne – oznaczenie liczby bakterii w powietrzu atmosferycznym przy pobieraniu próbek metodą aspiracyjną i sedymentacyjną.
PN-89/Z-04111/03. Ochrona czystości powietrza. Badania mikrobiologiczne. Oznaczenie liczby grzybów mikroskopowych w powietrzu atmosferycznym (imisja) przy pobieraniu próbek metodą
aspiracyjną i sedymentacyjną.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2005 r. w sprawie szkodliwych czynników biologicznych dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki (Dz.U. 2005 nr 81, poz. 716).
Tymczyna L., Bartecki P., 2007. Bioaerozole i endotoksyny bakteryjne jako czynnik zagrożeń w rolnictwie. Rocz. Nauk. Zoot. 34, 1, 3–12.
Zyska B., 1999. Zagrożenia biologiczne w budynku. Arkady, Warszawa.
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin
License
From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works 4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.