Analysis of the association between the polymorphism of the growth hormone gene (GH/HaeII) and quality of fatteners carcass and meat traits

Marek Babicz

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Piotr Witkowski

Zakład Hodowli i Biotechnologii Świń, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska

Kinga Kropiwiec-Domańska

Zakład Hodowli i Biotechnologii Świń, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska
https://orcid.org/0000-0001-7722-561X

Damian Zarajczyk

Zakład Hodowli i Biotechnologii Świń, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska

Krzysztof Skalski

Zakład Hodowli i Biotechnologii Świń, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska

Marianna Wacko

Zakład Hodowli i Biotechnologii Świń, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska


Abstract

The aim of the research was to determine the quality of fatteners carcasses as well as the physical characteristics and chemical composition of the loin and ham in relation to the polymorphism in the GH locus. In the experiment were used fatteners hybrids of the following breeds: Polish Large White, Polish Landrace, Duroc and Pietrain, kept on an individual farm in the Podkarpackie Voivodeship. GH gene polymorphism was determined by PCR-RLFP method, using restriction enzyme HaeII. Relationships between particular genotypes and the indicators of muscle and fatness of the carcass as well as physical characteristics and chemical composition of the loin and ham were determined. It was found that the AA genotype fatteners were characterized by a significantly higher content of muscle tissue, weight of loin without skin, bones and fat, share of loose water in the ham and loin and fat in the ham. Heterozygotes were characterized by significantly higher weight of the whole loin and ham and fat content in the ham.

Keywords:

fatteners, growth hormone gene, carcass, meat, quality

Blicharski T., Książek P., Pospiech E., Migdał W., Jóźwik A., Poławska E., Lisiak D., 2015. Aktu-alna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumen-tów. Opracowanie wyników badań laboratoryjnych. Praca zbiorowa, Polski Związek Hodow-ców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS, Warszawa.

Casas-Carrilo E., Prill-Adams A., Price S.G., Kirkpatrick B.W., 1994. 5th World Congress Genet. Appl. Livest. Prod. August 7–12, Guelph, 21, 272.

Cebulska A., 2015. Jakość mięsa świń polskich ras rodzimych i mieszańców wysokoprodukcyjnych oraz jego przydatność do pozyskiwania żywności o właściwościach funkcjonalnych. Rozprawa doktorska, Bydgoszcz.

Florowski T., Pisula A., Rola M., Adamczak L., 2007. Wpływ krzyżowania towarowego świń rasy puławskiej z rasami wbp i pbz na jakość kulinarną mięsa. Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz. 55(1), 25–34.

Franco M.M., Antunes R.C., Silva H.D., Goulart L.R., 2005. Association of PIT1, GH and GHRH polymorphisms with performance and carcass traits in Landrace pigs. J. Appl. Genet. 46(2), 195–200.

Grau R., Hamm R.,1952. Eine einfache methode zur bestimmung der wasserbindung in fleisch. Fleischwirtschaft 4, 295–297.

Grela E.R., Skomiał J. (red.), 2020. Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla świń. IFiŻZ PAN, Jabłonna.

Kirkpatrick B.W.,1992. HaeII and MspI polymorphisms are detected in the second intron of the porcine growth hormone gene. Anim. Genet. 23, 180–181. https://doi.org/10.1111/j.1365-2052.1992.tb00039.x

Kmieć M., Koćwin-Podsiadla M., Terman A., Krzęcio E., Grzelak T., 2010. Zróżnicowanie cech jakości tuszy w zależności od polimorfizmu genu hormonu wzrostu GH/HaeII. Acta Sci. Pol. Zoot., 9, 11–20.

Knorr C., Moser G., Muller E., Gelderman H., 1997. Associations of GH gene variants with per-formance traits in F2 generations of European wildboar, Pietrain and Meishan pigs. Anim. Ge-net. 28, 124–128. https://doi.org/10.1111/j.1365-2052.1997.00093.x

Kortz J., 2001. Ocena surowców rzeźnych. Wyd. AR w Szczecinie.

Kurył J., Kapelański W., Pierzchała M., Bocian M., Grajewska S., 2003. A relationship between genotypes at the GH and LEP loci and carcass meat and fat deposition in pigs. Anim. Sci. Pap. Rep. 21(1), 15–26.

Matteri R.L., Carroll J.A., Dyer C.J., 2000. Neuroendocrine responses to stress. In: Moberq G.P., Mench J.A. 2000. The biology of animal stress. CABI Publishing, Wallingford–New York.

Moskal M., Michalska G., 2017. Preferencje konsumentów związane z zakupem i spożywaniem mięsa. Wiad. Zoot. 55(4), 10–21.

Pierzchała M., Blicharski T., Kuryl J., 2004. Growth rate and carcass quality in relation to GH/MspI and GH/HaeII PCR-RFLP polymorphism in pigs. Anim. Sci. Pap. Rep. 22(1), 57–64.

PN-A-82109 (2010). Mięso i przetwory mięsne – Oznaczenie zawartości tłuszczu, białka i wody – Metoda spektrometrii transmisyjnej w bliskiej podczerwieni (NIT) z wykorzystaniem kalibracji na sztucznych sieciach neuronowych (ANN).

Pohja N.S., Niinivaara F.P., 1957. Die bestimmung der wasserbindung im fleisch mittels der kon-stantdrückmethode. Fleischwirtschaft 43(9), 193–195.

Putnova L., Krenkova L., Vrotkova I., Dvorak J., Pietruszka A., Czarnecki R., 2001. Association of the DdeI growth hormone gene polymorphism with some performance traits in Polish Large White and Czech Large White × Polish Large White pigs. J. Appl. Genet. 42, 317–324.

Rozkrut D. (red.), 2021. Rocznik Statystyczny Rolnictwa, Warszawa.

Rybarczyk A., Kmieć M., Karamucki T., Terman A., 2007. Associacion of growth hormone (GH) gene polymorphism with carcass and meat quality traits in POC hybrid pigs. Arch. Tierz. 2, 205–213.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz.U. 2010 nr 56, poz. 344, z późn. zm.).

Sieczkowska H., Zybert A., Antosik K., Koćwin-Podsiadła M., Kamiński S., Wójcik E., Kmieć M., 2007. The effect of interaction between PKM2 ang GLUT4 genotypes on pork quality. Proc-ceding of 53rd International Congress of Meat Science Technology, Beijing, China, 269–270.

Wenjun W., Lusheng H., Jun G., Shui D.N., Kefei C., Jun R., Ming L., 2003. Polymorphism of growth hormone gene in 12 pig breeds and its relationship with pig growth and carcass traits. Asian Austral. J. Anim. Sci., 16(2), 161–164. https://doi.org/10.5713/ajas.2003.161

Yerle M., Lahbib-Mansais Y., Thomsen P.D., Gellin J., 1993. Localization of the porcine growth hormone gene to chromosome 12 p1,2–p1,5. Anim. Genet. 24, 129–131. https://doi.org/10.1111/j.1365-2052.1993.tb00254.x


Published
2022-10-07



Marek Babicz 
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Piotr Witkowski 
Zakład Hodowli i Biotechnologii Świń, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska
Kinga Kropiwiec-Domańska 
Zakład Hodowli i Biotechnologii Świń, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska https://orcid.org/0000-0001-7722-561X
Damian Zarajczyk 
Zakład Hodowli i Biotechnologii Świń, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska
Krzysztof Skalski 
Zakład Hodowli i Biotechnologii Świń, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska
Marianna Wacko 
Zakład Hodowli i Biotechnologii Świń, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska



License

From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works  4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 > >>