Characteristics of the groups and organizations of fruit, vegetable, mushrooms and herbs producers in terms of implementation of the quality systems

ŁUKASZ KOPIŃSKI

Katedra Zarządzania i Marketingu, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. S. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin

EUGENIA CZERNYSZEWICZ

Katedra Zarządzania i Marketingu, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. S. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin


Abstract

Legal and market conditions make quality and quality management issues in horticulture important to all market participants in horticultural products. Quality assurance of fruits and vegetables is achieved through the implementation of systems and quality standards. The purpose of the work is to determine the number and type of qualitative certificates held in groups and organizations of producers differentiated by legal status, number of members, date of establishment, production profile, location in the country, directions of sale and ownership structure. Research shows that the most popular quality standard implemented and certified in horticultural product groups and organizations is GlobalG.A.P.

Keywords:

producer groups, producer organizations, fruits, vegetables, quality systems

Boguta W., 2011. Konieczność koncentracji grup i organizacji producentów owoców. Mat. XXXI Międzynarodowego Seminarium Sadowniczego nt. „Prognoza wielkości zbiorów, potrzeby i opłacalność produkcji owoców w kraju w najbliższych latach”, Limanowa, 4–5 marca, 67–74.

Czernyszewicz E., 2012. Wybrane zagadnienia zarządzania jakością, środowiskiem oraz bezpieczeń-stwem i higieną pracy w ogrodnictwie. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 7–33.

Czernyszewicz E., Pawlak J., 2012. Integracja w ogrodnictwie – uwarunkowania, korzyści i bariery. W: E. Skrzypek (red.), Zintegrowany system zarządzania w organizacjach. Katedra Zarządzania Jakością i Wiedzą, Wydz. Ekonomiczny UMCS, Lublin, 313–332.

http://www.arr.gov.pl/organizacje-producentow/4459-rejestr-prezesa-arr (dostęp: 24 kwietnia 2017).

Kafel P., Sikora T., 2013. Wykorzystanie metod i narzędzi zarządzania jakością w przedsiębior-stwach branży spożywczej. Żywn. Nauka Technol. Jakość 1(86), 204–216.

Lisiecka K., 2013. Systemy zarządzania jakością produktów. Metody analizy i oceny. Pr. Nauk., Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach.

Łukasiński W., Sikora T., 2009. Ciągłe doskonalenie – praktyczna realizacja zasady ISO 9001. Probl. Jakości 10, 35.

Stoma M., 2013. Grupy producentów rolnych – uwarunkowania i funkcjonowanie. Wyd. Q&R Polska Sp. z o.o., Lublin.

Published
2017-09-10



ŁUKASZ KOPIŃSKI 
Katedra Zarządzania i Marketingu, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. S. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin
EUGENIA CZERNYSZEWICZ 
Katedra Zarządzania i Marketingu, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. S. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin



License

Submitting an article for publication, the author declares that he has full economic and moral rights to the work and publication of his article will not infringe the rights of third persons. The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

When an author submits his article for publication in the „Annales Horticulturae” it means he grants licence to exploit copyright to his article under the Creative Commons licence – Attribution - Non-Commercial - No-Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0)


Most read articles by the same author(s)