The growth and the yield of chervil, rocket and parsley depending on the cultivation method
Renata Nurzyńska-Wierdak
Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Leszczyńskiego 58, 20-068 LublinEwa Rożek
Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Leszczyńskiego 58, 20-068 LublinKatarzyna Bolanowska
Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Leszczyńskiego 58, 20-068 LublinAbstract
Celem badań była charakterystyka plonowania trybuli ogrodowej, rokietty siewnej i pietruszki naciowej, uprawianych w szklarni w okresie wczesnowiosennym, w zależności od terminu siewu i ilości podłoża w doniczce. Doświadczenie założono jako dwuczynnikowe. Badanymi czynnikami były: termin siewu nasion – 29 lutego, 7 i 14 marca 2008 r., oraz pojemność doniczki: mała – 380 cm3, średnia – 720 cm3 oraz duża – 1050 cm3. Zbiór roślin przeprowadzano jednorazowo, ścinając ziele na wysokości 1,5–2,0 cm nad powierzchnią podłoża w trzech terminach: 17 kwietnia, 23 kwietnia i 5 maja (faza wegetatywna). W czasie zbioru dokonywano oceny wysokości roślin (cm) oraz plonu masy świeżego ziela (g z doniczki), a także wartości biologicznej badanego materiału roślinnego. Rośliny trybuli ogrodowej oraz pietruszki naciowej charakteryzowały się większą wysokością i masą świeżego ziela oraz mniejszym udziałem suchej masy i koncentracją cukrów ogółem w zielu wraz z opóźnianiem terminu siewu. Plon świeżego ziela rokietty siewnej był tym większy, im później rozpoczynano uprawę. Ziele rokietty z późniejszych terminów uprawy odznaczało się większą zawartością cukrów ogółem oraz mniejszą kwasu L-askorbinowego w porównaniu z pozostałym. Zwiększenie objętości podłoża w doniczce przyczyniło się do zwiększenia wysokości roślin trybuli ogrodowej i pietruszki naciowej oraz plonu świeżej masy trybuli, rokietty i pietruszki.
Keywords:
rośliny przyprawowe, cukry, kwas L-askorbinowy, chlorofil, olejek eterycznyKatedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin
Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin
Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin
License
Submitting an article for publication, the author declares that he has full economic and moral rights to the work and publication of his article will not infringe the rights of third persons. The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.
When an author submits his article for publication in the „Annales Horticulturae” it means he grants licence to exploit copyright to his article under the Creative Commons licence – Attribution - Non-Commercial - No-Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0)