Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Effect of the strip-till method on the yield and quality of winter wheat grain depending on the cultivar and scope of post-harvest cultivation. Part I. Yield

Marcin Różewicz

Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy, ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Polska
https://orcid.org/0000-0002-3281-5533

Jerzy Grabiński

Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy, ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Polska
https://orcid.org/0000-0003-0427-9398

Marta Wyzińska

Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy, ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Polska
https://orcid.org/0000-0002-2763-7955


Abstract

The purpose of this study was to determine the variability in yield of strip-tilled winter wheat in relation to the extent of post-harvest tillage and variety. The first factor were tillage methods: plow - medium deep plowing + strip tillage combined with wheat sowing (UO); simplified - mulched stubble with a disc unit + strip tillage combined with wheat sowing (UU); zero tillage - strip tillage of mulched stubble combined with wheat sowing (UZ). The second factor were 3 cultivars: Formacja, Metronom, and Desamo. The experiment was established using the split-block method in 4 replications. Cultivars significantly differentiated grain yields. The highest yield was obtained from the Formacja cultivar, and the lowest from Desamo. The range of tillage treatments preceding strip-till sowing of wheat had a significant effect on its yield. Significantly higher yields were obtained when this tillage method was applied after plowing beforehand.

Keywords:

strip-till, winter wheat, cultivars, grain yield, yield structure

Cheshkova A.F., Stepochkin P.I., Aleynikov A.F., Grebennikova I.G., Ponomarenko V.I., 2020. A comparison of statistical methods for assessing winter wheat grain yield stability. J. Genet. Breed. 24(3), 267–275. https://doi.org/10.18699/VJ20.619 DOI: https://doi.org/10.18699/VJ20.619

Derpsch R., Friedrich T., Landers J.N., Rainbow R., Reicosky D.C., Sa J.C.M., Weiss K., 2011. About the necessity of adequately defining no-tillage - a discussion paper. In: Proceedings of the 5th World Congress of Conservation Agriculture, 1–4.

Evers T., Millar S., 2002. Cereal grain structure and development: Some implications for quality. J. Cereal Sci. 36(3), 261–284. https://doi.org/10.1006/jcrs.2002.0435 DOI: https://doi.org/10.1006/jcrs.2002.0435

Figura M., 2020. Upraszczanie uprawy roli w gospodarstwach województwa warmińsko-mazurskiego w świetle badań wybranych gospodarstw – wstępna ocena. Zag. Doradz. Rol. 3(101), 89–97.

Holka M., Bieńkowski J., 2020. Ocena emisji gazów cieplarnianych w cyklu życia produkcji pszenicy ozimej w różnych systemach uprawy roli. Agron. Sci. 75(3), 69–79. https://doi.org/10.24326/as.2020.3.5 DOI: https://doi.org/10.24326/as.2020.3.5

Jańczak-Pieniążek M., Buczek J., Tobiasz-Salach R., Bobrecka-Jamro D., 2020. Wpływ intensywności uprawy na produkcyjność mieszańcowych i populacyjnych odmian pszenicy ozimej. Biul. IHAR 288, 59–66. https://doi.org/10.37317/biul-2020-0007 DOI: https://doi.org/10.37317/biul-2020-0007

Jaskulska I., Romaneckas K., Jaskulski D., Gałęzewski L., Breza-Boruta B., Dębska B., Lemanowicz J., 2020. Soil properties after eight years of the use of strip-till one-pass technology. Agronomy 10(10), 1596. https://doi.org/10.3390/agronomy10101596 DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy10101596

Khaledian M. R., Mailhol J. C., Ruelle P., Mubarak I., Perret S., 2010. The impacts of direct seeding into mulch on the energy balance of crop production system in the SE of France. Soil Tillage Res. 106(2), 218–226. https://doi.org/10.1016/j.still.2009.10.002 DOI: https://doi.org/10.1016/j.still.2009.10.002

Lepiarczyk A., Łabza T, Pużyńska K., 2010. Produkcyjność pszenicy ozimej odmiany Turnia i Rysa wysiewanej w siewie czystym i mieszanym w zależności od systemu uprawy roli. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 65, 42–50. DOI: https://doi.org/10.24326/as.2010.3.5

Murawska B., Spychaj-Fabisiak E., Keutgen A., Wszelaczyńska E., Pobereżny J., 2014. Cechy technologiczne badanych odmian ziarna pszenicy ozimej uprawianych w warunkach Polski i Wielkiej Brytanii. Inż. Ap. Chem. 2, 96–98.

Parylak D., Pytlarz E., 2013. Skutki produkcyjne monokultury pszenicy ozimej w warunkach upraszczania uprawy roli. Fragm. Agron. 30(4), 114–121.

Philipp N., Weichert H., Bohra U., Weschke W., Schulthess,A.W., Weber H., 2018. Grain number and grain yield distribution along the spike remain stable despite breeding for high yield in win-ter wheat. PLoS One 13(10). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0205452 DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0205452

Rachoń L., Bobryk-Mamczarz A., Kiełtyka-Dadasiewicz A., Woźniak A., Stojek Z., Zajdel-Stępień P., 2022. Plonowanie i jakość wybranych gatunków i odmian pszenicy makaronowej. Cz. I. Plonowanie. Agron. Sci. 77(1), 65–78. https://doi.org/10.24326/as.2022.1.5 DOI: https://doi.org/10.24326/as.2022.1.6

Różniak M., 2016. Ocena możliwości uprawy pszenicy ozimej w technologii strip-till. Praca doktorska, UTP Bydgoszcz.

Rudnicki F., Piekarczyk M., 2019. Postęp hodowlany w polskim rejestrze odmian pszenicy ozimej w latach 1969–2016. Część II. Odporność na czynniki biotyczne i abiotyczne. Fragm. Agron. 36(2), 65–85. https://doi.org/10.26374/fa.2019.36.17

Sandhu K. S., Mihalyov P. D., Lewien M. J., Pumphrey M. O., Carter A. H., 2021. Combining genomic and phenomic information for predicting grain protein content and grain yield in spring wheat. Front. Plant Sci. 12, 170. https://doi.org/10.3389/fpls.2021.613300 DOI: https://doi.org/10.3389/fpls.2021.613300

Weber R., Podolska G., 2008. Wpływ sposobu uprawy roli, terminu i gęstości siewu na plonowanie odmian pszenicy ozimej. Inż. Rol. 12, 395–400.

Zimny L., Zych A., Wacławowicz R., 2015. Systemy uprawy buraka cukrowego w Polsce w badaniach ankietowych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 581, 135–145.


Published
2023-06-09



Marcin Różewicz 
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy, ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Polska https://orcid.org/0000-0002-3281-5533
Jerzy Grabiński 
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy, ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Polska https://orcid.org/0000-0003-0427-9398
Marta Wyzińska 
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy, ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Polska https://orcid.org/0000-0002-2763-7955



License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 

Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.


Most read articles by the same author(s)