Oddziaływanie zaprawy Oxafun T na skład ilościowy i jakościowy mikroorganizmow ryzosferowych fasoli wielokwiatowej oraz soi

Alina Pastucha

Akademia Rolnicza w Lublinie


Abstrakt

Badania prowadzono w latach 2000-2002 w Gospodarstwie Doświadczalnym w Czesławicach k.Nałęczowa na polu monokultury fasoli wielokwiatowej oraz soi.. Przedmiotem badań była gleba ryzosferowa wymienionych gatunków roślin. Doświadczenie dla każdej rośliny obejmowało po 2 kombinacje, tj. z zaprawianiem nasion Zaprawą Oxafun T oraz bez zaprawiania nasion (kontrolę).
Wyniki analizy mikrobiologicznej gleby ryzosferowej fasoli wielokwiatowej i soi wykazały, że z roślin wyrosłych z nasion zaprawianych Zaprawą Oxafun T uzyskiwano zawsze większą ogólną liczbę kolonii bakterii, Bacillus spp. i Pseudomonas spp., a mniejszą liczbę kolonii grzybów, aniżeli w kombinacji kontrolnej. W glebie ryzosferowej fasoli występowało znacznie więcej bakterii, a mniej kolonii grzybów w porównaniu do gleby ryzosferowej soi.
Spośród uzyskanych mikroorganizmów saprotroficznych liczniejszą grupę antagonistycznych bakterii i grzybów uzyskano z gleby ryzosferowej fasoli wielokwiatowej aniżeli soi. Bez względu na gatunek rośliny znacznie więcej antagonistycznych bakterii i grzybów wystąpiło w kombinacji z Zaprawą Oxafun T w porównaniu do kontroli.
Gatunek rośliny, a także wprowadzenie do gleby Zaprawy Oxafun T wraz z nasionami miało istotny wpływ na skład ilościowy i jakościowy populacji mikroorganizmów glebowych

Słowa kluczowe:

fasola wielokwiatowa, soja, mikroorganizmy ryzosferowe, Zaprawa Oxafun T

Borecki Z., 1984. Fungicydy stosowane w ochronie roślin. PWRiL Warszawa.
Gołębiowska J., 1986. Mikrobiologia rolnicza. PWRiL Warszawa.
Kraffczyk I., Trolldenier G., Beringen H., 1984. Soluble root exudates of maize: Influence of protassium supply and rhizosphere microorganisms. Soil. Biol. Biochem. 16, 315–322.
Lilieroth E., Baath., Marhiasson I., Lundborg T., 1990. Root exudation and rhizosphere bacterial abudance of barley (Hordeum vulgare L.) in relation to nitrogen fertilization and root growth. Plant Soil 127, 81–89.
Łacicowa B., Sułek-Pięta D., 1981. The effectiveness of bean seed dressing with systemic fungicides against diseases caused by certain fungi. Roczn. Nauk Rol. s. E, 11, 1–2, 51–61.
Mańka K. 1974., Zbiorowiska grzybów jako kryterium oceny wpływu środowiska na choroby roślin. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 160, 9–23.
Mańka K., Kowalski S., 1968. Wpływ zespołów grzybów glebowych z dwu szkółek leśnych (sosnowej i jesionowej) na rozwój grzyba zgorzelowego Fusarium oxysporum Schlecht. Pr. Komis. Nauk Roln. Leś., PTPN, 25, 197–205.
Marcinkowska J., Szchollenberger M., 1979. Przydatność wybranych fungicydów do zaprawiania nasion soi. Roczn. Nauk Rol. s. E, 9, 2, 55–63.
Martin J. P., 1950. Use of acid, rose bengal and streptomycin in the plate method for estimating soil fungi. Soil Sci. 38, 215–220.
Martyniuk S., Masiak D., Stachyra A., Myśków W., 1991. Populacje drobnoustrojów strefy korzeniowej różnych traw i ich antagonizm w stosunku do Gaeumannomyces graminis var. tritici. Pam. Puł. Pr. IUNG 98, 139–144.
Myśków W., 1989. Związek między aktywnością biologiczną gleby, a jej żyznością i urodzajnością. Biologiczne metody podnoszenia żyzności i urodzajności gleb. Mat. Szkoleniowe, Puławy, 51–53.
Oktaba W., 1987. Metody statystyki matematycznej w doświadczalnictwie. PWN. Warszawa, 488.
Papavizas G. G., 1985. Trichoderma i Gliocladium: Biology, ecology and potential for biocontrol. Annu. Rev. Phytopathol. 23, 23–54.
Pięta D., 1999. Initial studies of the populations of fungi and bacteria in the soil under influence of the cultivation of spring wheat and winter wheat. Acta Agrobot. 52, 1–2, 161–166.
Pięta D., Łabuda H. 1994. Ochronne działanie niektórych fungicydów przed porażeniem fasoli wielokwiatowej (Phaseolus coccineus L.) przez grzyby patogeniczne przeżywające w glebie. Biul. Warzyw. XLI, 109–115.
Pięta D., Pastucha A., 1993. Grzyby porażające nasiona soi (Glycine max L.) oraz przydatność niektórych fungicydów jako zapraw nasiennych. Biul. Warzyw. XL, 101–109.
Pięta D., Pastucha A., 1994. Wpływ niektórych zapraw chemicznych na Rhizobium phaseoli. Biul. Warzyw. XLII, 47–52.
Pięta D., Patkowska E., 2000. The formation of the population of bacteria and fungi in the rhizosphere of spring wheat and winter wheat. J. of Plant Protec. Res. 40, 2, 144–151.
Pięta D., Patkowska E., Pastucha A., 2001. Communities of fungi and bacteria in the rhizosphere of potato and their effect on phytopathogens. J. of Plant Protec. Res. 41, 2, 131–141.
Rovira A. D., 1969. Plant root exudates. Bot. Rev. 35, 35–57.
Pobierz

Opublikowane
2003-06-30



Alina Pastucha 
Akademia Rolnicza w Lublinie



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2021 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 międzynarodowe).
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.


Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>