Evaluation of slaughter value of fatteners slaughtered in the Lubelszczyzna region in 2005–2006
Marek Babicz
Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 LublinPiotr Kamyk
Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 LublinAndrzej Stasiak
Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 LublinAbstract
The studies included carcasses of porkers purchased in the Lubelszczyzna region; the data covered the years 2005–2006. Estimation of carcass quality was based on the muscling and adiposity measurements carried out by an ultrasound unit Ultra-Fom 300. The gathered material was sorted out according to a quarter of purchase and carcass mass. In the estimated years, the mean carcass meatiness averaged 51.15%. Carcass quality expressed as thickness of backfat and loin eye height in carcasses obtained in the successive years showed some changes subject to a quarter of the year studied. The majority of the evaluated carcasses ranged between 80–90 kg BW interval.
Keywords:
pork, slaughter value, backfat thickness, loin eye heightReferences
Gajewczyk P., 1999. Ocena czynników decydujących o ilości i jakości tuczników w południowo-zachodniej Wielkopolsce. Zesz. Nauk. AR im. H. Kołłątaja w Krakowie 352 (67), 61–74.
Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2006 r., 2007. Główny Urząd Statystyczny. Warszawa.
Hamulczuk M., 2006. Cykliczne zmiany na rynku trzody chlewnej w Polsce. Rocz. Nauk Rol., Seria G, 92 (2), 42–51.
Koćwin-Podsiadła M., 1999. Sterowanie jakością wieprzowiny. Nowoczesne Rol., 12, 7–8.
Koćwin-Podsiadła M., Antosik K., 2001. Rynek mięsa wieprzowego w Polsce i wyzwania w procesie integracji z Unią Europejską. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, 405, Konf. XXXI, 137–148.
Kozera M., 2007. O opłacalności produkcji trzody chlewnej. Trzod. Chlew., 7, 20–22.
Lisiak K., Borzuta K., 2007. Analiza zmian wartości rzeźnej oraz cen tusz wieprzowych w I półroczach lat 2003–2007. Trzod. Chlew., 11, 59–61.
Stasiak A., Kamyk P., Babicz M., 2007. Charakterystyka wartości tucznej i rzeźnej tuczników rasy polskiej białej zwisłouchej ubijanych w różnym wieku. Rocz. Nauk. PTZ, 3 (3), 113–119.
Wajda S. Błaszczak K., Koczan K. 1997. Analiza wartości rzeźnej tuczników skupowanych przez Zakłady Mięsne „Ostróda-Morliny” S.A. w latach 1993–1996. Gosp. Mięs., 12, 50–53.
Wajda S., Daszkiewicz T., Borzuta K., 2004. Jakość mięsa wieprzowego pochodzącego z tusz o różnej masie. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 72 (2), 185–191.
Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
License
From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works 4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.