Content of nitrates (V) and (III) in the meat tissue of different animal species

Katarzyna Kowalska

Department of Ethology and Basis of Animal Production Technology, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin

Jerzy Gnyp

Department of Cattle Breeding, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin



Abstrakt

The aim of the present study was to determine the content of nitrates (V) and nitrates (III) in the meat tissue of different animal species. The study revealed that the content of nitrates
(V) and (III) in beef, pork and poultry differed, while the place of purchase influenced the content of nitrates (V) and (III). The samples of beef, pork and poultry contained very low quantities of the compounds, which were below norms. The nitrates (V) and (III) concentrations in raw meat was differentiated by its type and purchase place. The content of nitrogen compounds in the examined raw meat samples were within a lower range of permissible norms and met the EU food law.

Słowa kluczowe:

nitrates (V), nitrates (III), poultry meat, pork, beef

Karłowski K., Kłosińska J., Oliwa G., Jambrowicz K., Kahl S., 1988. Występowanie azotanów i azotynów w żywności. Rocz. PZH, 4, 291–295.
Kühne D., 2004. Azotyny, azotany i nitrozoaminy. Najnowsze oceny działania tlenku azotu. Mięso i Wędliny, 6, 66–72.
Litwińczuk A, Litwińczuk Z., Barłowska J., 2004. Surowce zwierzęce – ocena i wykorzystanie. PWRiL, Warszawa.
Michalski M., 1996. Zawartość azotynów i azotanów w wybranych produktach drobiowych w 1993 r. Gosp. Mięs., 3, 52–53.
Michalski M., 1997. Zawartość azotynów oraz azotanów w wybranych produktach mięsnych w 1994 r. Przem. Spoż., 6, 36–37.
PN-74/A82114: Mięso i przetwory mięsne – oznaczanie zawartości azotanów(V) i azotanów(III).
Rywotycki R., 1999. Wpływ udziału różnych zestawów dodatków funkcjonalnych i procesów: peklowania, pasteryzacji oraz wędzenia i pasteryzacji na ilość nitrozoamin w szynce wołowej.
Med. Wet., 8, 550–555.
Słowiński P., 2001. Mięso i przetwory mięsne – wartość odżywcza. Mięso i Wędliny, 6, 84–86.
Synowiecki J., 1996. Azotyny i azotany w żywności. Med. Wet., 52(10), 627–629.
Tietze M., Burghardt A., Brągiel P., Mac J., 2007. Zawartość zawiązków azotowych w produktach spożywczych. Annales UMCS, sec. EE Zootechnica, 25, 71–7.
Traczyk I., 2000. Azotany i azotyny – występowanie i wpływ na organizm człowieka. Żywność, Żywienie, Prawo a Zdrowie, 1, 81–89.

Opublikowane
2009-03-31



Katarzyna Kowalska 
Department of Ethology and Basis of Animal Production Technology, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin
Jerzy Gnyp 
Department of Cattle Breeding, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin



Licencja

Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa  (CC BY-NC-ND 4.0).

Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora