The effect of lignite as anadditionon the size and quality raspberries crop of the Polana

Kamil Buczyński

Instytut Produkcji Ogrodniczej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin, Polska
https://orcid.org/0000-0003-2322-6881

Magdalena Kapłan

Instytut Produkcji Ogrodniczej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin, Polska
https://orcid.org/0000-0002-3833-9275

Anna Borkowska

Katedra Zastosowań Matematyki i Informatyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin, Polska
https://orcid.org/0009-0005-4493-2947

Kamila Klimek

Polska
https://orcid.org/0000-0001-6638-894X


Abstract

The common raspberry (Rubus idaeus L.) is a highly valued and frequently cultivated fruit species in Poland. It requires fertile soil with very good physicochemical properties. Due to the threat of desertification affecting over 80% of agricultural land, it is essential to add organic matter to the soil to halt this process and achieve high yields in raspberry cultivation, as well as other fruit species. The aim of this study was to evaluate the suitability of CarboMat substrate made from lignite as an addition to native soil in the field cultivation of the Polana raspberry cultivar. The research covered an experimental plot with 82 bushes, planted in soil without the addition of lignite and with the addition of lignite – 30% in relation to the mass of the native soil. No significant impact of enriching the soil with lignite on a significant improvement in yield parameters and growth of the Polana raspberry cultivar in the first fruiting season after planting was observed. A significant effect on the mass of the harvested yield, the number of fruits, and the mass of a single fruit regardless of the combination was noted in the case of the harvest time. The influence of lignite on the physicochemical properties of the soil was also confirmed.

Keywords:

Rubus idaeus L., lignite, soil, yield

Baranowska A., Radwańska K., Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I,. 2015. Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L). Probl. Hig. Epidemiol. 96, 406–409.

Baranowska A., Zarzecka K., 2012. Opłacalność uprawy malin. Rocz. Nauk. 14(1), 26–28.

Bednarek R., Dziadowiec H., Pokojska U., Prusinkiewicz Z., 2005. Badania ekologiczno-gleboznawcze. Wyd. PWN, Warszawa.

Berkner P., 1936. Rohbraunkohleals Düngemittel. Zeitschrift für Pflanzenernährung Düngungudn Bodenkunde B144, 346–348.

Bielikowski K., 1995. Zasoby i charakterystyka złóż węgla brunatnego na obszarze Polski. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 422, 55–60.

Ciebień M., Rachoń L., Krawiec P., 2012. Pozycja Polski w światowej produkcji malin w latach 2003–2012. Rocz. Nauk. 17(2), 16–19.

Danek J., 2005. 25 lat hodowli maliny i jeżyny w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym ISK w Brzeznej. X Ogólnopolski Naukowy Zjazd Hodowców Roślin Ogrodniczych. Zmienność Genetyczna – Utrzymanie, Tworzenie i Wykorzystanie w Hodowli Roślin. Skierniewice, 15–16 lutego 2005, 165–166.

Danek J., 2009. Maliny na jesień. Owoce, Warzywa, Kwiaty 14, 36–37.

Danek J., 2011. Malina powtarzająca owocowanie. Uprawa polowa. Owoce, Warzywa, Kwiaty 10, 42–44.

Diacono M., Montemurro F., 2010. Long term effect of organic amendments on soil fertility. A Review. Agron. Sustain. Dev. 30, 411–422.

Gonet S., 2007a. Materia organiczna w tematycznej strategii ochrony gleb w Unii Europejskiej. Rocz. Glebozn. 58 (3/4), 15–26.

Gonet S., 2007b. Ochrona zasobów materii organicznej. W: Rola materii organicznej w środowisku. Gonet S.S., Markiewicz M. (red.). PTSH, Wrocław.

Górecki H., Hoffmann K., Hoffman J., Szynklarz B., 2000. Badania nad wpływem dodatku węgla brunatnego na poprawę właściwości fizykochemicznych gleby i podłoży. Ecol. Chem. Eng. 7(5), 439–445.

https://www.kowr.gov.pl/uploads/pliki/aktualnosci/02.07.2019_Rynek%20malin%20w%20Polsce.pdf [dostęp: 06.04.2021].

Jurkowska H., 1961. Węgiel brunatny jako czynnik buforujący. Zesz. Nauk. WSR Kraków 12, ser. Rolnictwo, 89–115.

Kalembasa S., Tengler S., 2004. Rola węgla brunatnego w nawożeniu i ochronie środowiska. Monografie 52. Wyd. Akademii Podlaskiej, Siedlce.

Kissel A. 1931. Kurze Studie über die Ursachen der erfolgreichen Wirkung von Braunkohle auf die Entwicklung von Nutzpflanzen. Brenstoff – Chemie B-12, 101.

Kissel A., 1937. KurzeStudieüber die Ursachen der Wirkung von Braunkohle auf die Entwieklung von Nunzpflanzen. Brenstoff – Chemie B – 11, 257.

Krawiec P., Rybczyński R., 2010. Efektywność fertygacji w malinach odmian powtarzających. Acta Agroph. 16(2), 347–358.

Krawiec P., Kałdonek A., Wyroślak M., 2018. Zmiany w technologii uprawy gruntowej malin powtarzających owocowanie. Malinowe Factory 2018. Jagodnik, 19–22.

Kuś J., 2015. Glebowa materia organiczna – znaczenie, zawartość i bilansowanie. Studia i Raporty IUNG – PIB 45(19), 27–53.

Kwiatkowska J., 1999. Wpływ nawozu otrzymanego z węgla brunatnego – Rekultera – na właściwości fizykochemiczne gleby oraz na zawartość cynku, ołowiu i kadmu w roślinach. Praca dokt., SGGW, Warszawa.

Kwiatkowska J., 2007. Ocena możliwości wykorzystania węgla brunatnego jako efektywnego źródła materii organicznej w gruntach przekształconych antropogenicznie. Environ. Prot. Eng. 10(1), 71–85.

Kwiatkowska-Malina J., 2011. Analiza struktury substancji humusowych gleb po wprowadzeniu węgla brunatnego na podstawie widm fluorescencyjnych. Environ. Prot. Eng. 14, 3, 197–208.

Lieske R., 1931a. Neue Untersuchungenzur Frage der Düngewikung der Kohlen. Brenstoff Chemic B12, 426.

Lieske R., 1931b. Untersuchungüber die Verwenbarkeit von Kohlenals Düngemittel. Brenstoff Chemic B12, 81.

Lityński T., Zielińska R., Żak Z., 1952. Wartość nawozowa krajowego węgla brunatnego. Cz. IV. Przem. Chem. 12, 152.

Maciejewska A., Kwiatkowska J., 2000. Właściwości fizykochemiczne oraz buforowe gleby po zastosowaniu nawozu organiczno-mineralnego z węgla brunatnego. Agricultura 84, 263–268.

Musierowicz A., 1938. Z badań nad wartością nawozową miału węgla brunatnego. Prz. Dośw. Rol. 6, 251.

Paszko D., Krawiec P., Pawlak J., Wróblewska W., 2017. Ocena kosztów i opłacalności produkcji maliny pod osłonami w kontekście budowania przewagi konkurencyjnej na przykładzie wybranego gospodarstwa. Annals PAAAE 19(3), 218–223.

Reiman B., Bartosiewicz A., 1969. Działanie węgla brunatnego na plon roślin i pobieranie składników pokarmowych na glebach piaszczystych. Rocz. WSR Poznań 42, 102–115.

Rogowska A., 2010. Stan polskich gleb. Agrotechnika 11, 25–27.

Rolbiecki S. Rolbiecki R., Rzekanowski C., 2005. Nawadnianie jako czynnik przeciwdziałający skutkom posuch w uprawie maliny na glebie piaszczystej. Woda Śr. Obsz. Wiej. 5(14), 243–260.

Smolarz K., 1994. Maliny i jeżyny. Wiadomości ogólne. W: Pomologia. A. Rejman (red.). PWRiL, Warszawa, 521–553.

Stunck G., 1933. Die Düngewirkung der Braunkohle Zeitschriftfür Pflanzenernähnung Düngungund Bodenkunde B229, 117.

Terelak H., 2001. Mapa zawartości substancji organicznej w glebach użytków rolniczych Polski. IUNG, Puławy.

Vouk V., 1931. Kohleund Pflanzen. Zeitschrift Pflanzenernährung Düngungund Bodenkunde B22, 115.

Własiuk P.A., 1949. Ispolzowaniebuvychugli dla ułutszenijausłowipitanjarastienji. Agrobiologia 5, 80–89.


Published
2024-04-22



Kamil Buczyński 
Instytut Produkcji Ogrodniczej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin, Polska https://orcid.org/0000-0003-2322-6881
Magdalena Kapłan 
Instytut Produkcji Ogrodniczej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin, Polska https://orcid.org/0000-0002-3833-9275
Anna Borkowska 
Katedra Zastosowań Matematyki i Informatyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin, Polska https://orcid.org/0009-0005-4493-2947



License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Submitting an article for publication, the author declares that he has full economic and moral rights to the work and publication of his article will not infringe the rights of third persons. The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

When an author submits his article for publication in the „Annales Horticulturae” it means he grants licence to exploit copyright to his article under the Creative Commons licence – Attribution - Non-Commercial - No-Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0)


Most read articles by the same author(s)