Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Analysis of the level of resistance of Polish oat cultivars (Avena sativa L.) to powdery mildew (Blumeria graminis DC. f. sp. avenae Em. Marchal.)

SYLWIA OKOŃ

Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin

TOMASZ OCIEPA

Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin

EDYTA PACZOS-GRZĘDA

Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin

KRZYSZTOF KOWALCZYK

Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul


Abstract

Raising the resistance level of cultivated cultivars to fungal diseases is now one of the most important problems of cereal breeding. The aim of this study was to determine the resistance level in Polish oat cultivars to powdery mildew. The subject of the analysis were 30 Polish oat cultivars included into Polish National List of COBORU. The analysis was carried out using the host-pathogen test, based on 12 powdery mildew isolates from different parts of the country. The study showed that the resistance of Polish oat cultivars is at a very low level. Among the analyzed cultivars only 3 cultivars, containing the defined resistance genes to powdery mildew, were identified. Variety Rajtar contained Pm6 gene, while cultivars Gniady Pm1 and Deresz contained Pm3 gene. None of the tested cultivars have Pm4 and Pm7 genes, which are currently the most effective genes against powdery mildew.

Keywords:

Avena sativa, resistance genes, powdery mildew

Aung T., Thomas H., Jones T., 1977. The transfer of the gene for mildew resistance from Avena barbata (4x) into the cultivated oat A. sativa by an induced translocation. Euphytica 26, 623–632.

Bartnikowska E., Lange E., Rakowska M., 2000. Ziarno owsa – nieocenione źródło składników odżywczych i biologicznie czynnych. Część I. Ogólna charakterystyka owsa. Białka, tłuszcze. Biuletyn IHAR 215, 209–223.

Clifford B.C., 1995. Diseases, pest and disorders of oat. In: R.W. Welch (ed.), The Oat Crop, Chapman & Hall, London, 252–278.

Czembor H.J., Gacek E.S., 1995. Systemy zwiększania trwałości odporności odmian na choroby w hodowli i uprawie zbóż. Mat. II Krajowego Sympozjum: Odporność roślin na choroby, szkodniki i niesprzyjające czynniki środowiska. IHAR, Radzików, 12–14 września 1995, 39–48.

Feuillet C., Keller B., 1998. Molecular aspects of biotic stress resistance in wheat. Proc. 9th Int. Wheat Genet. Symp., Saskatoon, Saskatchewan, Canada, Oral Presentations 1, 171–177.

Gacek E.S., 2000. Wykorzystanie różnorodności genetycznej roślin w zwalczaniu chorób roślin uprawnych. Post. Nauk Rol. 5, 17–25.

Hsam S.L.K., Pederina E., Gorde S., Zeller F.J., 1998. Genetic studies of powdery mildew re-sistance in cultivated oat (Avena sativa L.). II. Cultivars and breeding lines grown in Northern and Eastern Europe. Hereditas 129, 227–230.

Hsam S.L.K., Peters N., Paderina E.V., Felsenstein F., Oppitz K., Zeller F.J., 1997. Genetic studies of powdery mildew resistance in common oat (Avena sativa L.). I. Cultivars and breeding lines grown in Western Europe and North America. Euphytica 96, 421–427.

Hsam S.L.K., Zeller F.J., 1998. Chromosomal location of genes for resistance to powdery mildew in cultivated oat (Avena sativa L.). 1. Gene Eg-3 in the cultivar ‘Mostyn’. Plant Breed. 117, 177–178.

http://www.coboru.pl/DR/charaktodmiany.aspx.

Janowicz L., 2006. Ciepło z ziarna. Agroenergetyka 1(15), 38–41.

Jasińska Z., Kotecki A., 1999. Szczegółowa uprawa roślin. T. 1. Wrocław.

Kowalczyk K., Hsam S.L.K., Zeller F.J., 2004. Identification of oat powdery mildew resistance group 2 (OMR2) and Polish common oat (Avena sativa L.) cultivars. Workshop „Resistance of cereals to biotic stresses”, Radzików, Poland 28.11–1.12.2004, 122–125.

Kwaśniewski D., 2010. Produkcja i wykorzystanie ziarna owsa jako odnawialnego źródła energii. Probl. Inż. Rol. 3, 95—101.

Maciejewicz-Ryś J., Sokół K., 1999. Wartość pokarmowa ziarna owsa oplewionego i nagoziarni-stego. Żywn. Nauka Technol. Jakość 1 (18), 273–277.

Okoń S., 2012. Identification of powdery mildew resistance genes in Polish common oat (Avena sativa L.) cultivars using host-pathogen tests. Acta Agrobot. 65, 63–68.

Okoń S., 2015. Effectiveness of resistant genes to powdery mildew in oat. Crop Prot. 74, 48–50.

Pawłowska J., Kozłowska-Ptaszyńska Z., Zych J., 1999. Charakterystyka i technologia odmian owsa. Puławy–Radzików–Słupia Wielka, 3–5.

Petkov J., Piech M., Łukaszewski Z., Kowieska A. 1999. Porównanie składu chemicznego i war-tości pokarmowej owsa nieoplewionego i oplewionego. Żywność 1 (18), supl., 253–259.

Schwarzbach E., Smith I.M., 1988. Erysiphe graminis DC. W: I.M. Smith, J. Dunez, R.A. Lelliott, D.H. Philips, S.A. Archer (eds.), European Handbook of Plant Diseases, Blackwell, Oxford.

Šebesta J., Zwatz B., Roderick H., Corazza L., Manisterski J., Stojanovic S. 2003. Incidence of crown rust and virulence of Puccinia coronata Cda. f. sp. avenae Eriks. and the effectiveness of Pc genes for resistance in Europe, Middle East and North Africa. Arch. Phytopathol. Plant Prot. 36, 179–194.

Strzembicka A., Gacek E., Węgrzyn S., Nadziak J. 1998. Powdery mildew intensity, grain yield and its stability of the mixtures of spring wheat cultivars. Plant Breed. Seed Sci. 42, 47–55.


Published
2016-11-03



SYLWIA OKOŃ 
Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin
TOMASZ OCIEPA 
Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin
EDYTA PACZOS-GRZĘDA 
Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin
KRZYSZTOF KOWALCZYK 
Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul



License

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 

Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.


Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>