The content of alkylresorcinols and tripsin inhibitors activity in translocational rye strains and parental components Secale cereale L. and Dasypyrum villosum (L.) P. Candargy
Ewa Makarska
Daniela gruszecka
Agnieszka Grądzielewska
Abstract
Materiał badań stanowiły 4 rody translokacyjne żyta odmiany Amilo, które otrzymano w wyniku zapylenia odmiany Amilo pyłkiem dzikiego gatunku Dasypyrum villosum (L.) P. Candargy oraz komponenty rodzicielskie. Analizowano w ziarnie aktywność inhibitorów trypsyny i zawartość alkilorezorcynoli, zaliczanych do związków antyżywieniowych. Ziarniaki Dasypyrum villosum (L). P Candargy charakteryzowały się istotnie mniejszą aktywnością inhibitorów trypsyny (0,618 TUI/g) niż żyto (2,38 TUI/g). Aktywność antytrypsynowa w ekstraktach z ziarniaków wszystkich analizowanych rodów była istotnie większa (nawet kilkakrotnie) w porównaniu z komponentami rodzicielskimi. Z kolei największą zawartość alkilorezorcynoli spośród wszystkich badanych form stwierdzono, w Dasypyrum villosum (L.) P. Candargy. W ziarniakach trzech badanych rodów translokacyjnych poziom tych związków był pośredni pomiędzy komponentami rodzicielskimi, a w jednym był niższy niż u obu form rodzicielskich.
License
Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.
The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.
Self-Archiving Policy
Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.