EFFECT OF DEHULLING SOY SEED PROCESS ON QUANTITY OF EXTRACTED OIL

Marian Panasiewicz

Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin

Jacek Mazur

Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin

Paweł Sobczak

Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin

Kazimierz Zawiślak

Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin


Abstract

The paper presents the results of research on the process of cold extrusion of oil from non-fat and dehulled seeds of various soy varieties. The amount of oil obtained was evaluated using 3 heads with different diameters of the extrusion hole. In addition, the temperature and oil delivery time were measured under the same conditions and process parameters. Based on the obtained results, the influence of the diameter of the holes in the used press heads on the amount of extruded oil was demonstrated. The duration of the extrusion process was determined by the presence of the seed coat. Extrusion of oil from decorticated seeds on average was significantly longer than in the process of pressing uncrushed oil.

Keywords:

soybeans, dehulling process, oil extrusion

Baler, G. (2013). Soja − roślina z przyszłością. Por. Gospod., 9, 20−22.

Barowicz, T. (2008). Tłuszcz w paszy dla drobiu. Hod. Drobiu, 134, 10−15.

Borowiec, F., Furgał, K., Marszałek, A. (1995). Wpływ zabiegów termicznych na zawartość glukozynolanów w nasionach rzepaku. Rośl. Oleiste, 16, 275−282.

Budzyński, W., Zając, T. (2010). Rośliny oleiste. Wyd. PWRiL, Poznań.

Dłużewska, E., Krygier, K. (2005). Sojowe preparaty białkowe – otrzymywanie i zastosowania. Przem. Spoż., 59(4), 30−35.

Domeracka, M. (2016). Soja. Źródło białka. Soja dla zwierząt, soja dla ludzi. www.dodr.pl/IV/6/15/1.pdf [dostęp: 17.03.2016].

Hymowitz, T. (2004). Speciation and cytogenetics. W: Soybeans: improvement, productions, and uses, Boerma, H.R., Specht, J.E. (red.). Third Edition. ASA, CSSA, SSSA, Madison, 97−136.

Kapusta, F. (2011). Rośliny oleiste wspomagają bilans zbożowy w Polsce. Prz. Zboż.-Młyn., 27−30.

Kościelniak, W. (2012). Soja to królowa roślin. Nowocz. Uprawa, 4, 86−89.

Łaska, B., Myczko, A., Golimowski, W. (2012). Badanie wydajności prasy ślimakowej i sprawności tłoczenia oleju w warunkach zimowych i letnich. Probl. Inż. Rol., 4(78), 163−170.

Mieszkalski, L. (2004). Stan i kierunki badań nad obłuskiwaniem nasion w Polsce. Tech. Sci., Supl., 1, 31−47.

Panasiewicz, M., Sobczak, P., Zawiślak, K., Mazur, J., Misiura, A. (2011). Ocena energochłonności i wydajności procesu pozyskiwania oleju z nasion wybranych odmian rzepaku. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 563, 129−136.


Published
2017-12-15



Marian Panasiewicz 
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin
Jacek Mazur 
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin
Paweł Sobczak 
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin
Kazimierz Zawiślak 
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin



License

Articles are made available under the CC BY-NC-ND 4.0  (recognition by authorship, non-commercial use, no dependent works).
The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)