The analysis of microwaves drying of parsley in conditions of low pressure. Part II. The shrinkage during drying and rehydration of dried material
Marian Szarycz
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 WrocławEugeniusz Kamiński
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 WrocławKlaudiusz Jałoszyński
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 WrocławAnna Szponarska
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 WrocławAbstract
The analysis of shrinkage and rehydration of parsley were presented. It was found that shrinkage as a result of microwave vacuum drying is smaller than after air-convection drying. The rehydration was described using empirical equations, and differences between first and last stage of process were observed. The stages of rehydration could be explain by character of drying-shrinkage.
Keywords:
shrinkage, rehydration, parsleyReferences
Carcel J. A., Sanjuan N., Clemente G., Mulet A., 2001. Modelling of the rehydration process of broccolli florets, Eur. Food Res. Technol. 212, 449–453. DOI: https://doi.org/10.1007/s002170000277
Cerkowiak M., Danak A., Witrowa-Rajchert D., Lewicki P., 1998. Struktura i właściwości rekonstrukcyjne suszonego ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 454, 469–475.
Funebo T., Ohlsson T., 1999. Microwave-asisted air dehydration of apple and mushroom, J. Food Engng. 353–367. DOI: https://doi.org/10.1016/S0260-8774(98)00131-9
Kamiński E., Szarycz M., 1997. Sprawozdanie dla KBN, maszynopis IIR, AR Wrocław.
Krzykowski A., Rydzak L., 2001. Skurcz objętościowy i zmiany gęstości marchwi w procesie konwekcyjnego suszenia. Inżynieria Rolnicza 2, 147.
Saravacos G. D., 1998. Physical aspects of food dehydration. IDS'98, Drying'98, 35–46, vol. Greece.
Simal S., Bon J., Mulet A., 1999. Modelling of broccoli steams rehydration process. J. Food Engng. 42, 27–31. DOI: https://doi.org/10.1016/S0260-8774(99)00099-0
Szarycz M., 1999. Aspekty energetyczne suszenia mikrofalowo-konwekcyjnego. Inżynieria Chemiczna i Procesowa. Wyd. Polit. Łódzkiej, 189–196.
Szarycz M., Kamiński E., Jałoszyński K. Szponarska A., 2003. Analiza mikrofalowego suszenia pietruszki w warunkach obniżonego ciśnienia. Część I. Kinetyka suszenia pietruszki nieblanszowanej i blanszowanej. Acta Sci. Pol., Technica Agraria 2(2), 17–27.
Witrowa-Rajchert D., 1999, Rehydracja jako wskaźnik zmian zachodzących w tkance roślinnej w czasie suszenia. Rozpr. hab., Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa.
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
License
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Articles are made available under the CC BY-NC-ND 4.0 (recognition by authorship, non-commercial use, no dependent works).
The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.