Analiza mikrofalowego suszenia pietruszki w warunkach obniżonego ciśnienia. Część II. Skurcz suszarniczy i rehydracja suszu
Marian Szarycz
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 WrocławEugeniusz Kamiński
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 WrocławKlaudiusz Jałoszyński
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 WrocławAnna Szponarska
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 WrocławAbstrakt
W pracy przedstawiono wyniki badań skurczu suszarniczego oraz przebiegu uwadniania wysuszonych cząstek pietruszki. Stwierdzono, że skurcz suszarniczy występujący podczas suszenia mikrofalowo-podciśnieniowego można uznać za niewielki w porównaniu ze skurczem wywołanym suszeniem konwekcyjnym. Przebieg procesu rehydracji opisano równaniami empirycznymi, stwierdzając jego odmienność w fazie początkowej od przebiegu w fazie końcowej. Występowanie różnych faz przebiegu rehydracji uzasadniono charakterem skurczu suszarniczego.
Słowa kluczowe:
skurcz suszarniczy, rehydracja, pietruszkaBibliografia
Carcel J. A., Sanjuan N., Clemente G., Mulet A., 2001. Modelling of the rehydration process of broccolli florets, Eur. Food Res. Technol. 212, 449–453. DOI: https://doi.org/10.1007/s002170000277
Cerkowiak M., Danak A., Witrowa-Rajchert D., Lewicki P., 1998. Struktura i właściwości rekonstrukcyjne suszonego ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 454, 469–475.
Funebo T., Ohlsson T., 1999. Microwave-asisted air dehydration of apple and mushroom, J. Food Engng. 353–367. DOI: https://doi.org/10.1016/S0260-8774(98)00131-9
Kamiński E., Szarycz M., 1997. Sprawozdanie dla KBN, maszynopis IIR, AR Wrocław.
Krzykowski A., Rydzak L., 2001. Skurcz objętościowy i zmiany gęstości marchwi w procesie konwekcyjnego suszenia. Inżynieria Rolnicza 2, 147.
Saravacos G. D., 1998. Physical aspects of food dehydration. IDS'98, Drying'98, 35–46, vol. Greece.
Simal S., Bon J., Mulet A., 1999. Modelling of broccoli steams rehydration process. J. Food Engng. 42, 27–31. DOI: https://doi.org/10.1016/S0260-8774(99)00099-0
Szarycz M., 1999. Aspekty energetyczne suszenia mikrofalowo-konwekcyjnego. Inżynieria Chemiczna i Procesowa. Wyd. Polit. Łódzkiej, 189–196.
Szarycz M., Kamiński E., Jałoszyński K. Szponarska A., 2003. Analiza mikrofalowego suszenia pietruszki w warunkach obniżonego ciśnienia. Część I. Kinetyka suszenia pietruszki nieblanszowanej i blanszowanej. Acta Sci. Pol., Technica Agraria 2(2), 17–27.
Witrowa-Rajchert D., 1999, Rehydracja jako wskaźnik zmian zachodzących w tkance roślinnej w czasie suszenia. Rozpr. hab., Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa.
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
Licencja
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.
Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.