Zawartość związków azotowych w produktach spożywczych

Maria Tietze

Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska Akademii Rolniczej w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

Alicja Burghardt

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Stalowej Woli, ul. Niezłomnych 6, 37-450 Stalowa Wola

Piotr Brągiel

Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie ul. Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 Krosno

Jolanta Mac

Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie ul. Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 Krosno



Abstract

Celem badań było określenie zawartości związków azotowych w produktach spożywczych: warzywach, wędlinach i konserwach mięsnych. Badania przeprowadzono w latach
2002–2004. W ogólnej liczbie 156 próbek 107 dotyczyło oznaczeń w przetworach mięsnych i 49 – warzyw. Wykazano, że najwięcej związków azotowych odnotowano w warzywach świeżych.
Niższą zawartość tych związków stwierdzono w wędlinach, a najniższą w konserwach.

Keywords:

nitrozaminy, kontaminacja, owoce, warzywa, wędliny

Karłowski K., Bojewski J. 1982. Zawartość N-nitrozamin w wybranych środkach spożywczych. Roczn. PZH, 33, 5, 403–409.
Karłowski K., Bojewski J. 1998. Występowanie lotnych N-nitrozamin w rybach i przetworach rybnych. Roczn. PZH, 39, 355
Karłowski K., Kłosińska J., Oliwa G. 1988. Występowanie azotanów i azotynów w żywności. Warzywa i ziemniaki. Roczn. PZH, 39, 4, 291–296.
Kofoed A. D. 1981. Investigation on the occurence of nitrosamines in sone agricultural and horticular products. Acta Agric. Scan., 31, 40–43.
Michalski M. 1998. Zawartość azotynów i azotanów w kiełbasach parzonych. Medycyna Wet., 54(6), 421–423.
PN-72/A-82052. Przetwory mięsne. Konserwy.
PN-74/A-82-114. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości azotanów i azotynów.
PN-92/A-75-112. Owoce, warzywa i ich przetwory. Oznaczanie zawartości azotanów i azotynów.
Przybyłowski P., Kisza J., Kozłowski K. 1987. Badania występowania azotanów i produktów ich przemian w mleku i wyrobach mleczarskich. Roczn. PZH, 38, 3, 214–227.
Rutkowska B. 2001. Azotany i azotyny w ziemniakach z gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych. Roczn. PZH, 52, 3, 231–236.
Rywotycki R. 1997. Występowanie nitrozamin w mięsie. Medycyna Wet., 53, 12, 726–729.
Rywotycki R. 1999. Wpływ wędzenia i wybranych dodatków funkcjonalnych na zawartość nitrozamin w mięsie wieprzowym. Medycyna Wet., 55, 3, 199–203.
Rywotycki R. 2001. Wpływ wybranych dodatków funkcjonalnych oraz obróbki termicznej na ilość nitrozamin w szynce wołowej pasteryzowanej. Medycyna Wet., 54, 8, 201–206.
Rywotycki R. 2005. Zawartość nitrozamin w sterylizowanych konserwach wieprzowych. Medycyna Wet., 61, 1, 108–111.
Sen N. P., Szaman S. W., Baddo P. A., Weber D. 1988. Futer Studies on the formation of nitrosamines in cred pork products packaged in elastic rubber nettings. J. Food Sci., 53, 731–734.
Stenka J., Przybosłowski P. 1991. Wpływ czynników biogennych na tworzenie N-nitrozamin. Roczn. PZH, 42, 239–243.
Wawrzyniak A., Kwiatkowski S., Gronowska-Senger A. 1997. Ocena zawartości azotanów i azotynów oraz białka ogółem w wybranych warzywach uprawianych konwencjonalnie
i ekologicznie. Roczn. PZH, 48, 2, 181–186.
Wieczorek C., Traczyk I. 1995. Zmiany zawartości azotanów, azotynów i witaminy C w porach. Przem. Spoż., 11, 437–439.

Published
2007-06-30



Maria Tietze 
Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska Akademii Rolniczej w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
Alicja Burghardt 
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Stalowej Woli, ul. Niezłomnych 6, 37-450 Stalowa Wola
Piotr Brągiel 
Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie ul. Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 Krosno
Jolanta Mac 
Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie ul. Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 Krosno



License

From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works  4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>