Jakość mleka towarowego dostarczanego do wybranych punktów skupu województwa podkarpackiego w zależności od wielkości dostaw
Maria Tietze
Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska Akademii Rolniczej w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 LublinJolanta Mac
Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, ul. Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 KrosnoElżbieta Brągiel
Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, ul. Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 KrosnoPiotr Brągiel
Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, ul. Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 KrosnoAbstrakt
Celem pracy była ocena jakości mleka towarowego z wybranych punktów skupu województwa podkarpackiego. Badania przeprowadzono w 2003 r. Producentów podzielono na cztery grupy, do 1 tys., 1–5 tys., 5–15 i powyżej 15 tys. l mleka, kryterium była wielkość dostaw.Wykazano, że 79,94% surowca miało najwyższe parametry jakościowe. Najwięcej mleka produkowano w okresie pastwiskowym.
Słowa kluczowe:
mleko, komórki somatyczne, bakterie, jakość higieniczna, ilość surowcaBibliografia
Kamieniecki H., Wójcik J., Kwiatek A., Skrzypek R. 2004. Czynniki oddziałujące na jakość higieniczną mleka zbiorczego. Medycyna Wet., 60 (3), 323–326.
Kamieniecki K., Tietze M. 2000. Warunki pozyskiwania mleka towarowego w gospodarstwach indywidualnych. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 51, 367–373.
PN-A-86002. Mleko surowe do skupu.
Sawa A. 2004. Warunki utrzymania i doju krów oraz ich wpływ na liczbę komórek somatycznych w mleku. Medycyna Wet., 60 (4), 424–427.
Seremak-Bulge J. 2005. Stan i perspektywy rozwoju gospodarstw mlecznych w Polsce. Przegl. Mlecz., 5, 4–10.
Szymańska A. M. 2005. Hodowla bydła i produkcja mleka w połączeniu z rozwojem polskich obszarów wiejskich. Przegl. Mlecz., 5, 20–21.
Tietze M., Kamieniecki K., Chilczuk B., Chilczuk P. 2001. Jakość surowcowa i struktura skupu mleka w powiecie Biała Podlaska. Annales UMCS, s. EE., 19, 38, 303–309.
Wielgosz-Groth Z., Groth I. 2004. Charakterystyka wybranych cech mleka krów z niskim i wysokim udziałem genów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej użytkowanych w różnych warunkach środowiskowych. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 72 (1), 57–64.
Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska Akademii Rolniczej w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, ul. Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 Krosno
Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, ul. Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 Krosno
Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, ul. Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 Krosno
Licencja
Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa (CC BY-NC-ND 4.0).
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.
Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.