Ocena zbilansowania dawek pokarmowych dla krów na podstawie składu chemicznego mleka

Ewa Januś

Katedra Hodowli i Użytkowania Zwierząt Wydział Nauk Rolniczych w Zamościu Akademii Rolniczej w Lublinie ul. Szczebrzeska 102, 22-400 Zamość

Danuta Borkowska

Katedra Hodowli i Użytkowania Zwierząt Wydział Nauk Rolniczych w Zamościu Akademii Rolniczej w Lublinie ul. Szczebrzeska 102, 22-400 Zamość



Abstract

W pracy oceniono zbilansowanie pod względem energetyczno-białkowym dawek pokarmowych stosowanych w żywieniu krów mlecznych. Analizą objęto 6455 wyników próbnych
udojów wykonanych w 3 gospodarstwach w latach 2004–2005. Oceny zbilansowania dawek pokarmowych pod względem energii i białka dokonano na podstawie zawartości białka i poziomu mocznika w mleku.
Stwierdzono, że tylko 13,2% prób mleka świadczyło o prawidłowym zbilansowaniu dawek pokarmowych pod względem energii i białka. Zawartość białka w mleku rzadziej świadczyła o
niedoborze energii w dawkach dla krów (21,1%) nią o jej nadmiarze (40,2%).
Próby mleka z gospodarstwa 1 częściej niż z pozostałych wskazywały na zbilansowanie energetyczno-białkowe dawek pokarmowych. Blisko 70% prób z gospodarstwa 2 wskazywało na
niedobór białka w dawkach pokarmowych, a 36,9% na deficyt energii. Latem częściej występował nadmiar białka w paszach (48,6% prób), a zimą energii (49,0% prób).

Keywords:

poziom mocznika, zawartość białka, dawka pokarmowa, zbilansowanie energetyczno- białkowe, sezon żywienia

Barłowska J., Litwińczuk Z., Król J., Florek M., Teter U. 2003. Wpływ sezonu i rejonu produkcji na skład chemiczny, zawartość mocznika i jakość cytologiczną mleka krów z rejonu Lubelszczyzny
i Bieszczad. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 68 (1), 175–181.
Borkowska D., Januś E., Tarkowski J. 2000. Poziom mocznika w mleku krów z różnych gospodarstw w okresie żywienia letniego i zimowego. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 62, 45–53.
Kowalski Z. M., Kamiński J. 2000. Niektóre problemy żywienia krów wysoko wydajnych. Post. Nauk Rol. 4, 77-98.
Krzyżewski J., Słoniewski K., Strzałkowska N. 2001. Zawartość mocznika w mleku krów oraz perspektywy wykorzystania tego wskaźnika w zarządzaniu stadem krów mlecznych. Zesz. Nauk.
Przegl. Hod. 55, 53-65.
Lach Z. 2005. Narzędzia do oceny prawidłowego zarządzania stadem. Poradnik producenta mleka. Wyd. AGROEXPERT, 111–119.
Litwińczuk Z., Barłowska J., Teter U., Zdunek W. 2003 Ocena wpływu niektórych czynników na poziom mocznika w mleku krów wysoko wydajnych. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 68 (1), 257–261.
Markiewicz H., 2003. Wpływ nadmiaru białka w dawce pokarmowej na płodność krów mlecznych. Med. Wet. 59(8), 682–685.
Minakowski D. 200. Żywienie krów w aspekcie wymagań produkcji mleka wysokiej jakości. Hod. Bydła 3, 8–11.
Nałęcz-Tarwacka T., Grodzki H., Slósarz J. 2004. Wpływ kolejności laktacji i sezonu żywienia na zawartość mocznika w mleku krów. Rocz. Nauk. Zoot. 19, supl., 63–66.
Osten-Sacken A. 1999. Oznaczanie poziomu mocznika w mleku – nowy parametr informacyjny dla hodowcy. Przegl. Hod. 6, 5–8.
Sablik P., Kamieniecki H., Pilarczyk R. 2003. Poziom mocznika i białka w mleku w ocenie prawidłowego zbilansowania dawki pokarmowej dla krów mlecznych. Zesz. Nauk. Przegl. Hod.
68 (1), 99–106.
Ziemiński R., Juszczak J. 1997. Zawartość mocznika w mleku jako wskaźnik stosunku białkowo-energetycznego w dawce pokarmowej dla krów mlecznych. Post. Nauk Rol. 3, 73–82.

Published
2007-12-31



Ewa Januś 
Katedra Hodowli i Użytkowania Zwierząt Wydział Nauk Rolniczych w Zamościu Akademii Rolniczej w Lublinie ul. Szczebrzeska 102, 22-400 Zamość
Danuta Borkowska 
Katedra Hodowli i Użytkowania Zwierząt Wydział Nauk Rolniczych w Zamościu Akademii Rolniczej w Lublinie ul. Szczebrzeska 102, 22-400 Zamość



License

From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works  4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)