Walnut raw materials

ROBERT GRUSZECKI

Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 15, 20-068 Lublin

AGATA CHMIST

Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 15, 20-068 Lublin

MAGDALENA WALASEK

Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. S. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin


Abstract

The publication presents herbal raw materials obtained from walnut and their therapeutic use. The work is based on Polish textbooks in the field of phytotherapy, research dealing with traditional medicine and scientific publications on the medicinal applications of this plant. Basic medicinal raw materials collected from walnut trees are leaf (Juglandis folium) and pericarp (Juglandis fructus cortex); however, this plant offers a significantly greater range of raw material: bud (Juglandis gemmae), bark (Juglandis cortex), flower (Juglandis flos), fruit (Juglandis fructus), unripe fruit (Juglandis immature fructus), and root (Juglandis radix). Raw materials harvested from this plant are used in many countries around the world in traditional medicine for skin disorders, gastrointestinal and respiratory diseases, helminthiasis, heartache, headaches, rheumatic pains, female diseases, diabetes, scrofula, hemorrhoids, diarrhea, thyroid problems, fever, flu, angina, throat ulcers, conjunctivitis, leg cramps, consumption, malaria and even impotence and erection problems. The conducted scientific studies often confirm the recommendations of folk medicine and indicate many other promising medical applications of raw materials obtained from this plant. All this allows us to assume that in the future walnut-based medicine will increase in importance and popularity.

Keywords:

traditional medicine, Juglans regia, leaf, pericarp, bark, fruit

Bańkowski C., Kuźniewski E., 1980. Ziołolecznictwo ludowe. PWN, Warszawa.

Biegański J., 1931. Nasze zioła lekarskie i ich stosowanie w leczeniu. Wyd. M. Acta, Warszawa.

Borecka W., Walczak Z., Starzycki M., 2013. Orzech włoski – naturalne źródło prozdrowotnych składników żywności. Nauka Przyr. Technol. 7(2), 1–6.

Brodzicki C., 2000. Morowe powietrze w XV wieku w Polsce i przeciwdziałanie jemu, zalecane przez Marcina Ruffusa z Wałcza, cyrulika i medyka łomżańskiego. Analekta 9(1), 125–134.

Carvalho M., Ferreira P.J., Mendes V.S., Silva R., Pereira J.A., Jeronimo C., Silva B.M., 2010. Human cancer cell antiproliferative and antioxidant activities of Juglans regia L. Food Chem. Toxicol. 48(1), 441–447, https://doi.org/10.1016/j.fct.2009.10.043.

Chrzanowski G., Leszczyński B., Czerniewicz P., Sytykiewicz H., Matok H., Krzyżanowski R., 2011. Kwasy fenolowe orzecha włoskiego. Herba Pol. 57(2), 22–29.

Cruz-Vega D.E., Verde-Star M.J., Salinas-Gonzalez N., Rosales-Hernandez B., Estrada-Garcia I., Mendez-Aragon P., Carranza-Rosales P., Gonzalez-Garza M.T., Castro-Garza J., 2008. Antimycobacterial activity of Juglans regia, Juglans mollis, Carya illinoensis and Bocconia frutescens. Phytother. Res. 22, 557–559, https://doi.org/10.1002/ptr.2343.

Delaviz H., Mohammadi J., Ghalamfarsa G., Mohammadi B., Farhadi N., 2017. A review study on phytochemistry and pharmacology applications of Juglans regia plant. Pharmacogn. Rev. 11(22), 145–152.

Derebecka N., Kania M., Baraniak J., 2012. Liść orzecha włoskiego – działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz bezpieczeństwo stosowania w chorobach skóry. Post. Fitoter. 3, 197–202.

Farooqui A., Khan A., Borghetto I., Kazmi S.U., Rubino S., Paglietti B., 2015. Synergistic antimicrobial activity of Camellia sinensis and Juglans regia against multidrug-resistant bacteria. PLoS One 10(2), e0118431, https://doi.org/10.1371/journal.pone.0118431.

Fernandez-Agullo A., Pereira E., Freire M., Valentao P., Andrade P., Gonzalez-Alvarez J., Pereira J.A., 2013. Influence of solvent on the antioxidant and antimicrobial properties of walnut (Juglans regia L.) green husk extracts. Ind. Crop. Prod. 42, 126–132, http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2012.05.021.

Frochne D., 2010. Leksykon roślin leczniczych. MedPharm Polska, Wrocław, 255.

Hamayun M., 2003. Ethnobotanical studies of some useful shrubs and trees of district Buner, NWFP, Pakistan. Ethnobot. Leaflets, https://opensiuc.lib.siu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1289&context=ebl.

Hasan T.N., B L.G., Shafi G., Al.-Hazzani A.A., Alshatwi A.A., 2011. Anti-proliferative effects of organic extracts from root bark of Juglans regia L. (RBJR) on MDA-MB-231 human breast cancer cells: role of Bcl-2/Bax, caspases and Tp53. Asian Pacific J. Cancer Prev. 12(2), 525–530.

Hildegarda z Bingen, 2014. Physica. Uzdrawiające dzieło stworzenia. Naturalna siła oddziaływania rzeczy. Polskie Centrum św. Hildegardy, Legnica.

Ionescu M.I., 2018. Are herbal products an alternative to antibiotics? W: S. Kırmusaoğlu (red.), Bacterial pathogenesis and antibacterial control. Intechopen, London, 3–22, https:// doi.org/10.5772/intechopen.72110.

Jarić S., Mitrović M., Pavlović P., 2014. An ethnobotanical and ethnomedicinal study on the use of wild medicinal plants in rural areas of Serbia. W: A. Pieroni, C.L. Quave (red.), Ethnobotany and biocultural diversities in the Balkans. Springer, New York–Heidelberg–Dordrecht–London, 87–112.

Kohlmünzer S., 2017. Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji, wyd. 5. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa.

Kuster H., 2008. Die Verbeitungsgeschichte der Walnuss. LWF Wissen 60, 11–14.

Kuźniewski E., Augustyn-Puziewicz J., 1984. Przewodnik ziołolecznictwa ludowego. PWN, Wrocław.

Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Błach-Olszewska Z., Długosz A., 2007. Fitoterapia i leki roślinne. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa.

Łoźna K., Kita A., Styczyńska M., Biernat J., 2012. Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Probl. Hig. Epidemiol. 93(4), 871–875.

Martinez M.L., Labuckas D.O., Lamarque A.L., Maestri D.M., 2010. Walnut (Juglans regia L.): genetic resources, chemistry, by-products. J. Sci. Food Agric. 90(12), 1959–1967, https://doi.org/10.1002/jsfa.4059.

Matuszewski A., 1993. Leki i sposoby naturalne stosowane przy zapobieganiu epidemiom w XVI–XVII wieku (Maciej z Miechowa, Stefan Falimirz, Franciszek Paweł Lubiecki). Kwart. Hist. Nauki Techn. 38(4), 124–127.

Mohammadi J., Delaviz H., Malekzadeh J.M., Roozbehi A., 2012. The effect of hydro-alcoholic extract of Juglans regia leaves in streptozotocin-nicotinamide induced diabetic rats. Pak. J. Pharm. Sci. 25(2), 407–411.

Mustafa B., Hajdari A., 2014. Medical ethnobotanical studies in Kosovo. W: A. Pieroni, C.L. Quave (red.), Ethnobotany and biocultural diversities in the Balkans. Springer, New York–Heidelberg–Dordrecht–London, 113–136.

Muszyński J., 1954. Ziołolecznictwo i leki roślinne. Wyd. PZW, Warszawa.

Muszyński J., Dobrowolski L., 1956. Vademecum fitoterapii. Ministerstwo Przemysłu Rolnego i Spożywczego, Zarząd Przemysłu Zielarskiego, Warszawa, 131–132.

Nimrouzi M., Jaladat A.M., Zarshenas M.M., 2018. A panoramic view of medicinal plants traditionally applied for impotence and erectile dysfunction in Persian medicine. J. Tradit. Complement. Med. In press, https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2017.08.008.

Oliveira I., Sousa A., Ferreira I., Bento A., Estevinho L., Pereira J.A., 2008. Total phenols, antioxidant potential and antimicrobial activity of walnut (Juglans regia L.) green husks. Food Chem. Toxicol. 46, 2326–2331, https://doi.org/10.1016/j.fct.2008.03.017.

Ożarowski A., 1976. Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy. PZWL, Warszawa.

Ożarowski A., Jaroniewski W., 1987. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. IWZZ, Warszawa.

Paluch A., 1984. Świat roślin w tradycyjnych praktykach leczniczych wsi polskiej, Wrocław.

Pereira J.A., Oliveira I., Sousa A., Ferreira I.C.F.R., Bento A., Estevinho L., 2008. Bioactive properties and chemical composition of six walnut (Juglans regia L.) cultivars. Food Chem. Toxicol. 46, 2103–2111, https://doi.org/10.1016/j.fct.2008.02.002.

Pereira J.A., Oliveira, I., Sousa, A., Valentão, P., Andrade P.B., Ferreira I.C.F.R., Ferreres F., Bento A., Seabra R., Estevinho L., 2007. Walnut (Juglans regia L.) leaves: phenolic compounds, antimicrobial activity and antioxidant potential of different cultivars. Food Chem. Toxicol. 45, 2287–2295, https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.06.004.

Pieroni A., Nedelcheva A., Dogan Y., 2015. Local knowledge of medicinal plants and wild food plants among Tatars and Romanians in Dobruja (south-east Romania). Genet. Resour. Crop Evol. 62, 605–620, https://doi.org/10.1007/s10722-014-0185-3.

Pieroni A., Rexhepi B., Nedelcheva A., Hajdari A., Mustafa B., Kolosova V., Cianfaglione K., Quave C.L., 2013. One century later: the folk botanical knowledge of the last remaining Albanians of the upper Reka Valley, Mount Korab, Western Macedonia. J. Ethnobiol. Ethnomed. 9(22), https://doi.org/10.1186/1746-4269-9-22.

Pliniusz Starszy, 1845. Kaja Pliniusza Starszego Historyi naturalnej ksiąg XXXVII, tł. J. Łukaszewicz. Księgarnia i Drukarnia J. Łukaszewicza, Poznań.

Prentner A., 2017. Heilpflanzen der Traditionellen Europäischen Medizin. Wirkung und Anwendung nach häufigen Indikationen. Berlin, Springer.

Redzic S., 2010. Wild medicinal plants and their usage in traditional human therapy (Southern Bosnia and Herzegovina, W. Balkan). J. Med. Plant. Res. 4(11), 1020–1023, https://doi.org/10.5897/JMPR09.254.

Scheffer M., 1992. Terapia kwiatowa doktora Bacha. Wyd. Mitel, Gdynia.

Schnaider J., 1912. Z życia górali nadłomnickich. Lud 18(1–4), 141–217.

Sharma P., Ravikumar G., Kalaiselvi M., Gomathi D., Uma C., 2013. In vitro antibacterial and free radical scavenging activity of green hull of Juglans regia. J. Pharm. Anal. 3(4), 298–302, http://dx.doi.org/10.1016/j.jpha.2013.01.006.

Stampar F., Solar A., Hudina M., Veberic R., Colaric M., 2006. Traditional walnut liqueur – cocktail of phenolics. Food Chemistry 95, 627–631, https://doi.org/0.1016/j.foodchem.2005.01.035.

Stern C., 2016. Die Kraft der Bäume. Deutsche Heilpraktiker-Zeitschrift 11(5), 12–19, https://doi.org/10.1055/s-0036-1588041.

Szot-Radziszewska E., 2005. Sekrety ziół: wiedza ludowa, magia, obrzędy, leczenie. Wyd. Trio.

Szot-Radziszewska E., 2007. Lecznictwo ludowe Ukraińców na przełomie XIX i XX wieku. Analecta 6(1–2), 69–107.

Szychowska-Boebel B., 1972. Lecznictwo ludowe na Kujawach. Muzeum Etnograficzne w Toruniu.

Taha N.A., Al-wadaan M.A., 2011. Utility and importance of walnut, Juglans regia Linn: A review. African J. Microbiol. Res. 5, 5796–5805, https://doi.org/10.5897/AJMR11.610.

Teofrast, 2002. Przyczyny powstawania i rozwoju roślin, tł. H. Wójtowicz. Tow. Nauk. KUL, Lu-blin.

Tita I., Mogosanu G.D., Tita M.G., 2009. Ethnobotanical inventory of medicinal plants from the South-West of Romania. Farmacia 57(2), 141–156.

Tuzlacı E., Alparslan İşbilen D.F, Bulut G., 2010. Turkish folk medicinal plants, VIII: Lalapaşa (Edirne). Marmara Pharm. J. 14(1), 47–52, https://doi.org/10.12991/201014463.

Udziela S., 1931. Rośliny w wierzeniach ludu krakowskiego. Lud 30, 36–75.

Uniyal S.K., Sharma S., Jamwal P., 2011. Folk medicinal practices in Kangra District of Himachal Pradesh, Western Himalaya. Human Ecol. 39, 479–488, https://doi.org/10.1007/s10745-011-9396-9.

Warron M.T., 1991. O gospodarstwie rolnym, tł., wstęp i komentarz I. Mikołajczyk, Wrocław.

Wasylikowa K., Cârciumaru M., Hajnalová E., Hartyányi B.P., Pashkevich G.A., Yanushevich Z.V., 1991. East-Central Europe. W: W. van Zeist, K. Wasylikowa, K.-E. Behre (red.), Progress in Old World Palaeoethnobotany. Balkema, Rotterdam Brookfield, 207–240.

Wdowiak L., 2013. Alkohol – panaceum medycyny ludowej dawnych ziem polskich w XIX stuleciu i na początku XX w. Część I. Ograżka, kolera, czerwonka, laksy, boleści w dołku, żółtaczka, kolki i suchoty. Med. Og. Nauk. Zdr. 19(3), 337–343.

Widy-Tyszkiewicz E., Matławska I., Bylka W., 2013. Assessment report on Juglans regia L., folium. EMA/HMPC/346740/2011.

Zakavi F., Golpasand Hagh L., Daraeighadikolaei A., Farajzadeh Sheikh A., Daraeighadikolaei A., Leilavi Shooshtari Z., 2013. Antibacterial effect of Juglans regia bark against oral pathologic bacteria. Int. J. Dent. 854765, 1–5. https://doi.org/10.1155/2013/854765.

Zemanek A., Wasylikowa K., 1996. Historia botaniki i archeobotanika w poszukiwaniu danych o użytkowaniu roślin w średniowiecznym Krakowie. Analecta 5/1(9), 123–138.

Zougagh S., Belghiti A., Rochd T., Zerdani I., Mouslim J., 2019 Medicinal and aromatic plants used in traditional treatment of the oral pathology: the ethnobotanical survey in the economic capital Casablanca, Morocco (North Africa). Nat. Prod. Bioprospect. 9(1), 35–48, https://doi.org/10.1007/s13659-018-0194-6.

Lista produktów tradycyjnych. https://gov.pl/web/rolnictwo/lista-produktow-tradycyjnych12 [dostęp 1.05.2019].


Published
2019-03-31



ROBERT GRUSZECKI 
Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 15, 20-068 Lublin
AGATA CHMIST 
Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 15, 20-068 Lublin
MAGDALENA WALASEK 
Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. S. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin



License

Submitting an article for publication, the author declares that he has full economic and moral rights to the work and publication of his article will not infringe the rights of third persons. The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

When an author submits his article for publication in the „Annales Horticulturae” it means he grants licence to exploit copyright to his article under the Creative Commons licence – Attribution - Non-Commercial - No-Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0)


Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>