Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Effect of weed control on total nitrogen and protein nitrogen content in potato tubers.

Marek Gugała

Instytut Rolnictwa i Ogrodnictwa, Wydział Agrobioinżynierii i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, ul. Prusa 14, 08-110 Siedlce, Polska
https://orcid.org/0000-0001-5048-3432

Łukasz Patryk Domański

Instytut Rolnictwa i Ogrodnictwa, Wydział Agrobioinżynierii i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, ul. Prusa 14, 08-110 Siedlce, Polska
https://orcid.org/0000-0002-2624-7509

Krystyna Zarzecka

Instytut Rolnictwa i Ogrodnictwa, Wydział Agrobioinżynierii i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, ul. Prusa 14, 08-110 Siedlce, Polska
https://orcid.org/0000-0002-7792-6448

Anna Sikorska

Wydział Inżynierii i Ekonomii, Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie, ul. Narutowicza 9, 06-400 Ciechanów, Polska
https://orcid.org/0000-0003-4465-1609

Iwona Mystkowska

Zakład Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II, ul. Sidorska 105, 21-500 Biała Podlaska, Polska
https://orcid.org/0000-0002-8361-5806


Abstract

The aim of this study was to determine the effect of herbicides and biostimulants on total nitrogen, protein nitrogen and total nitrogen uptake by tubers of three edible potato cultivars. Results were obtained from a three-year field experiment with the following factors: I – three edible potato cultivars – Bartek, Gawin, Honorata; II – five ways of herbicide and biostimulant application: 1 – site, 2 – mechanical-chemical treatments and Harrier 295 ZC herbicide, 3 – mechanical-chemical treatments and Harrier 295 ZC herbicide + at the end of plant emergence Kelpak SL biostimulator, 4 – mechanical-chemical treatments and Sencor 70 WG herbicide, 5 – mechanical-chemical treatments and Sencor 70 WG herbicide + at the end of plant emergence Asahi SL biostimulator. Total nitrogen content was determined in tuber dry matter using the Kjeldahl method. A significant effect of the factors on the content of total and protein nitrogen in tubers, and on the total nitrogen uptake by potato tubers was demonstrated. The highest total and protein nitrogen content was recorded in the tubers of Bartek cultivar, and the highest nitrogen uptake with the yield of Honorata cultivar.

Keywords:

Solanum tuberosum L, plant protection product, herbicide, biostimulant

Aldrich R.J., 1997. Ekologia chwastów w roślinach uprawnych. Podstawy zwalczania chwastów. Wyd. Tow. Chemii i Inżynierii Ekologicznej Opole.

Baranowska A., Zarzecka K., Mystkowska I.T., Gugała M., Zarzecka M., 2018. Crude and true protein content in potato tubers (Solanum tuberosum L.) depending on the ways of application on the microbiological preparation UGmax. Fressenium Environ. Bull. 27, 7967–7972.

Baranowska A., Mystkowska I.T., Zarzecka K., Gugała M., 2016. Efficacy of herbicides in potato crop. J. Ecol. Eng. 17(1), 82–88. http://dx.doi.org/10.12911/22998993/61194 DOI: https://doi.org/10.12911/22998993/61194

Barbaś P., Sawicka B., 2017. Total and true protein content in two varieties of potato tubers depending on methods of weed control. Fragm. Agron. 34, 7–18. https://doi.org/10.3390/agronomy10081106

Barbaś P., Sawicka B., 2020. Effect of herbicides and their application dates on the content of phosphorus, potassium and total nitrogen in potato tubers. J. Elem. 25(4), 1517–1530. http://dx.doi.org/10.5601/jelem.2020.25.2.1993 DOI: https://doi.org/10.5601/jelem.2020.25.2.1993

Du Jardin P., 2015. Plant biostimulants: Definition, concept, main categories and regulation. Sci. Hortic. 196, 3–14. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2015.09.021 DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2015.09.021

Dzwonkowski W., 2017. Ewolucja produkcji ziemniaków w Polsce i w UE. Zesz. Nauk. Szk. Gł. Gospod. Wiej. Warsz., Probl. Rol. Światowego 17(32), 71–80. http://dx.doi.org/10.22630/PRS.2017.17.3.54 DOI: https://doi.org/10.22630/PRS.2017.17.3.54

Gugała M., Zarzecka K., Dołęga H., Sikorska A., 2018. Weed infestation and yielding of potato under conditions of varied use of herbicides and bio-stimulants. J. Ecol. Eng. 19, 191–196. https://doi.org/10.12911/22998993/89654 DOI: https://doi.org/10.12911/22998993/89654

Gugała M., Zarzecka K., Sikorska A., 2017. The effect of herbicides on the protein content in tubers of edible potato cultivars. Acta Sci. Pol. Agric. 16, 17–23. https://doi.org/10.3390/agronomy10081106 DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy10081106

Horwitz W., Latimer G.W., 2006. Official methods of analysis of AOAC international, 18th ed. AOAC International, Gaithersburg, MA, USA.

Kołodziejczyk M., 2014. Wpływ opadowo-termiczny na skład chemiczny oraz wybrane parametry jakości bulw średnio późnych i późnych odmian ziemniaka jadalnego. Agron. Sci. 69(3), 1–10. https://doi.org/10.24326/as.2014.3.1 DOI: https://doi.org/10.24326/as.2014.3.1

Mystkowska I.T., 2018. Content of total and true protein in potato tubers in changing weather conditions under the influence of biostimulators. Acta Agrophys. 25, 475–483. https://doi.org/10.31545/aagr/102470 DOI: https://doi.org/10.31545/aagr/102470

Ostrowska A., Gawliński S., Szczubiałka Z., 1991. Methods of analysis and assessment of soil and plant properties. Institute of Environment Protection, 1–334.

Piotrowski K., Romanowska-Duda Z., 2018. Positive impact of biostimulators on growth and physiological

activity of willow in climate change conditions. Int. Agrophys. 32, 279–286. https://doi.org/10.1515/intag-2017-0006 DOI: https://doi.org/10.1515/intag-2017-0006

Sawicka B., Michałek W., Pszczółkowski P., 2015. Dependence of chemical composition of potato (Solanum tuberosum L) tubers on physiological indicators. Zemdirbyste Agriculture 102(1), 41–50. DOI: https://doi.org/10.13080/z-a.2015.102.005

Skowera B., Puła J., 2004. Skrajne warunki pluwiotermiczne w okresie wiosennym na obszarze Polski w latach 1971–2000. Acta Agrophys. 3(1), 172.

Stanko S., Mikula A., 2021. Zmiany w produkcji, handlu zagranicznym i zużyciu krajowym ziemniaków w Polsce w latach 2001–2019. Zesz. Nauk. SGGW w Warszawie 21(3). http://dx.doi.org/10.22004/ag.econ.310960 DOI: https://doi.org/10.22630/PRS.2021.21.1.3

Szczepanek M., Wilczewski E., Pobereżny J., Wszelaczyńska E., Keutgen A., Ochmian I., 2015. Effect of biostimulants and storage on macroelement content in storage roots of carrot. J. Elem. 20, 1021–1031. http://dx.doi.org/10.5601/jelem.2015.20.1.768 DOI: https://doi.org/10.5601/jelem.2015.20.1.768

Trawczyński C., 2016. Wpływ odmiany i warunków pogodowych okresu wegetacji na zawartość wybranych składników odżywczych i antyżywieniowych w bulwach ziemniaka. Acta Agrophys. 23(1), 119–128. DOI: https://doi.org/10.12775/HERB.2016.010

Trętowski J., Wójcik R., 1991. Metodyka doświadczeń rolniczych. Wyd. Wyższa Szkoła Rolniczo–Pedagogiczna, Siedlce, 1–500.

Wierzbowska J., Cwalina-Ambroziak B., Głosek-Sobieraj M., Sienkiewicz S., 2015. Effect of biostymulators on yield and selected chemical properties of potato tubers. J. Elem. 20, 757–768. http://dx.doi.org/10.5601/jelem.2014.19.4.799 DOI: https://doi.org/10.5601/jelem.2014.19.4.799

Yakhin O.I., Lubyanov A.A., Yakhin I.A., Brown P.H., 2017. Biostimulants in plant science: A global perspective. Front. Plant Sci. 7, 2049. DOI: https://doi.org/10.3389/fpls.2016.02049

Zarzecka K., Gugała M., 2006. Zawartość białka ogólnego i właściwego w bulwach ziemniaka w zależności od sposobów uprawy roli i odchwaszczania. Acta Sci. Pol., Agricultura 5(2), 110–111.

Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I.T., Sikorska A., 2021. Modifications of vitamin C and total protein content in edible potato tubers under the influence of herbicide and biostimulants.

Wpływ sposobów odchwaszczania na zawartość azotu ogólnego i białkowego w bulwach ziemniaka 59 J. Elem. 26(4), 861–870. http://dx.doi.org/10.5601/jelem.2021.26.3.2180 DOI: https://doi.org/10.5601/jelem.2021.26.3.2180


Published
2022-07-27



Marek Gugała 
Instytut Rolnictwa i Ogrodnictwa, Wydział Agrobioinżynierii i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, ul. Prusa 14, 08-110 Siedlce, Polska https://orcid.org/0000-0001-5048-3432
Łukasz Patryk Domański 
Instytut Rolnictwa i Ogrodnictwa, Wydział Agrobioinżynierii i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, ul. Prusa 14, 08-110 Siedlce, Polska https://orcid.org/0000-0002-2624-7509
Krystyna Zarzecka 
Instytut Rolnictwa i Ogrodnictwa, Wydział Agrobioinżynierii i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, ul. Prusa 14, 08-110 Siedlce, Polska https://orcid.org/0000-0002-7792-6448
Anna Sikorska 
Wydział Inżynierii i Ekonomii, Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie, ul. Narutowicza 9, 06-400 Ciechanów, Polska https://orcid.org/0000-0003-4465-1609
Iwona Mystkowska 
Zakład Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II, ul. Sidorska 105, 21-500 Biała Podlaska, Polska https://orcid.org/0000-0002-8361-5806



License

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 

Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.


Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2