KOMPUTEROWE WSPOMAGANIE MODELOWANIA KSZTAŁTU JABŁEK

Leszek Mieszkalski

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego Katedra Organizacji i Inżynierii Produkcji



Abstrakt

Przedstawiono propozycję metody matematycznego modelowania kształtu jabłek z wykorzystaniem krzywych Béziera. Do modelowania wybrano jabłka odmian Ligol i Jonagored. Kontur jabłka, który jest jego południkiem, opisano trzema połączonymi krzywymi Béziera. Podstawą do opisu konturów jabłek są ich fotografie w 10 zmieniających się co 36o położeniach i 99 krzywych Béziera rozmieszczonych wzdłuż południków jabłka. Krzywe Béziera aproksymujące południki leżące na powierzchni jabłka są jego modelem 3D. Przedstawiona metoda z wykorzystaniem krzywych Béziera może być stosowana do matematycznego modelowania kształtu jabłek.

Słowa kluczowe:

jabłko, kształt, krzywe Béziera, metoda, model matematyczny, model 3D

Anders, A., Markowski, P., Kaliniewicz, Z. (2014). Badanie właściwości geometrycznych i fizycznych owoców wybranych odmian gruszy na podstawie modeli numerycznych uzyska-nych za pomocą skanera 3D. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 577, 3–12.
Chakespari, A.G., Rajabipour, A., Mobli, H. (2010). Mass modeling of two apple varieties by geometrical attributes. Austr. J. Agricult. Engin., 1(3),112–118.
Foley, J.D., van Dam, A., Feiner, S.K., Hughes, J.F., Phillips, R.L. (2001). Wprowadzenie do grafiki komputerowej. WNT, Warszawa.
Goñi, S.M., Purlis, E., Salvadori, V.O. (2008). Geometry modelling of food materials from mag-netic resonance imaging. J. Food Eng., 88, 561–567.
Hazbavi, A.I. (2014). Maximum Height calculation for bulk of apple fruits (var. Golden Delicious). J. Agroaliment. Proc. Technol., 20(1), 33–38.
Kakadiya, D., Shah, R., Shah, N., Kachariya, C., Patel, M., Sukhwani, K. (2015). Shape extraction methods for fruits: Technical review. Internat. J. Comp. Appl., 111(1), 43–48.
Liming, X., Yanchao, Z. (2010). Automated strawberry grading system based on image processing. Com. Electr. Agricult., 71, 32–39.
Mebatsion, H.K., Boudon, F., Godin, C., Pradal, C., Génard, M., Goz-Bac, C., Bertin, N. (2011). A novel profile based model 415 for virtual representation of quasi-symmetric plant organs. Com. Electr. Agricult., 75(1), 113–124.
Moreda, G.P., Muñoz, M.A., Ruiz-Altisent, M., Perdigones, A. (2012). Shape determination of horticultural produce using two-dimensional computer vision. A review. J. Food Engin., 108(2), 245–261.
Rogge, S., Beyene, S.D, Herremans, E., Hertog, M.L., Defraeye, T., Verboven, P., Nicolai, B.M. (2014). A geometrical model generator for quasi – axisymmetric biological products. Food Bio-proc. Technol., 7, 1783–1792. DOI 10.1007/s11947-013-1169-6
Torabi, A., Tabatabaekoloor, R., Hashemi, S.J. (2013). Volume modelling of three apple varieties based on physical parameters. Internat. J. Agricult. Food Sci. Technol., 4(5), 461–466.
Uyar, R., Erdoğdu, F. (2009). Potential use of 3-dimensional scanners for food process modeling. J. Food Engin., 93, 337–343.
Pobierz


Opublikowane
2020-06-22



Leszek Mieszkalski 
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego Katedra Organizacji i Inżynierii Produkcji



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora