Jakość mleka towarowego dostarczanego do wybranych punktów skupu województwa podkarpackiego w zależności od wielkości dostaw
Maria Tietze
Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska Akademii Rolniczej w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 LublinJolanta Mac
Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, ul. Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 KrosnoElżbieta Brągiel
Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, ul. Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 KrosnoPiotr Brągiel
Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, ul. Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 KrosnoAbstract
Celem pracy była ocena jakości mleka towarowego z wybranych punktów skupu województwa podkarpackiego. Badania przeprowadzono w 2003 r. Producentów podzielono na cztery grupy, do 1 tys., 1–5 tys., 5–15 i powyżej 15 tys. l mleka, kryterium była wielkość dostaw.Wykazano, że 79,94% surowca miało najwyższe parametry jakościowe. Najwięcej mleka produkowano w okresie pastwiskowym.
Keywords:
mleko, komórki somatyczne, bakterie, jakość higieniczna, ilość surowcaReferences
Kamieniecki H., Wójcik J., Kwiatek A., Skrzypek R. 2004. Czynniki oddziałujące na jakość higieniczną mleka zbiorczego. Medycyna Wet., 60 (3), 323–326.
Kamieniecki K., Tietze M. 2000. Warunki pozyskiwania mleka towarowego w gospodarstwach indywidualnych. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 51, 367–373.
PN-A-86002. Mleko surowe do skupu.
Sawa A. 2004. Warunki utrzymania i doju krów oraz ich wpływ na liczbę komórek somatycznych w mleku. Medycyna Wet., 60 (4), 424–427.
Seremak-Bulge J. 2005. Stan i perspektywy rozwoju gospodarstw mlecznych w Polsce. Przegl. Mlecz., 5, 4–10.
Szymańska A. M. 2005. Hodowla bydła i produkcja mleka w połączeniu z rozwojem polskich obszarów wiejskich. Przegl. Mlecz., 5, 20–21.
Tietze M., Kamieniecki K., Chilczuk B., Chilczuk P. 2001. Jakość surowcowa i struktura skupu mleka w powiecie Biała Podlaska. Annales UMCS, s. EE., 19, 38, 303–309.
Wielgosz-Groth Z., Groth I. 2004. Charakterystyka wybranych cech mleka krów z niskim i wysokim udziałem genów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej użytkowanych w różnych warunkach środowiskowych. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 72 (1), 57–64.
Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska Akademii Rolniczej w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, ul. Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 Krosno
Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, ul. Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 Krosno
Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, ul. Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 Krosno
License
From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works 4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.