Współzależności pomiędzy wynikami oceny tusz w systemie EUROP a ich rzeczywistą wartością rzeźną

Piotr Skałecki

Katedra Oceny i Wykorzystania Surowców Zwierzęcych Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Akademii Rolniczej w Lublinie



Abstract

The investigations covered 209 fatteners. Analyzing the obtained simple correlation coefficients for each slaughter quality index of fatteners, it was stated that a EUROP commercial class and meatiness correlated with body weight before slaughter (r=-0.44* and r=-0.43*), hot carcass weight (r=-0.22*and r=-0.20*),suet mass (r=-0.59* and r=-0.79*), percentage of suet content (r=-0.49* and r=-0.60*) and back fat thickness (-49*£r£-0.79* and -0.60*£r£-0.84*). The calculated correlation between the selected indices of slaughter value and the share of some basic cuts of pork half carcasses showed that a commercial class EUROP had the highest positive correlation with the percentage of meat share in ham (r= 0.52*), while the negative with fat share in ham (r=-0.46*), with neck meat share (r=-0.22*) and shoulder meat (r=-0.11*). The carcass meatiness had the highest negative correlation with back fat weight and share (r=-0.59* and r=-0.57*), fat share in ham (r=-0.48*), hot carcass weight (r=-0.42*), whereas the positive one with percentage of pork joint content (r= 0.49*).


B l i c h a r s k i T. : Genetyczne uwarunkowania wzrostu mięsności świń w Polsce. Mat. Konferencyjny. II Międzynarodowa Konferencja nt: Rola klasyfikacji EUROP jako czynnika poprawy jakości surowca wieprzowego, Poznań 7–8 grudnia 1999.
G r z e ś k o w i a k E. : Klasyfikacja EUROP a zmiany jakości mięsa i struktury genotypowej tuczników w krajowym przemyśle mięsnym. Mat. Konf. Optymalizacja systemu i metod klasyfikacji poubojowej tusz wieprzowych. Puszczykowo k/Poznania, 4–5 grudnia, 47–55, 2001.
K a r a m u c k i T., K o r t z J ., R y b a r c z y k A., G a r d z i e l e w s k a J., J a k u b o w s k a M., N at a l c z y k-S z y m k o w s k a W.: Zależność między mięsnością tusz a udziałem w niej elementów zasadniczych o największej zawartości mięsa z uwzględnieniem ich stopnia otłuszczenia. Mat. Konf. nt. Optymalizacja systemu i metod klasyfikacji poubojowej tusz wieprzowych. Puszczykowo k/Poznania, 4–5 grudnia, 2001.
K r z ę c i o E., S i e c z k o w s k a H., Z y b e r t A., A n t o s i k K., P r z y b y l s k i W., K o ć w i n-P o d s i a d ł a M.: Quality of raw material of two-breed fatteners originating from crossing of imported breeds. Ann Anim. Sci.,1 Suppl., 65–69, 2003.
L i s i a k D., B o r z u t a K., J a n k o w s k i M.: Wyniki monitoringu mięsności tusz tuczników pogłowia masowego. Gosp. Mięs., 8, 18–20, 2004.
Ł y c z y ń s k i A., P o s p i e c h E., U r b a n i a k M., C z a p s k i J ., B a r t k o w i ak Z.: Reproduction performance of sows depending on their selection index. Proceedings of the 15th IPVS Congress, Birmingham, England, 5–9 July 83, 1998.
Ł y c z y ń s k i A., P o s p i e c h E., U r b a n i a k M., F r a n k i e w i c z A., R z o s i ń s k a E., B a r t k o w i a k Z.: Cechy rzeźne świń ubijanych przy różnej masie ciała. Roczn. Nauk. Zoot., Supl., 6, 181–185, 2000.
O s t r o w s k i A., B l i c h a r s k i T.: Możliwości poprawy dokładności szacowania udziału mięsa w tuszach wysokomięsnych świń. Prace i Materiały Zootechniczne. Zeszyt Specjalny 13, 115–120, 2002.

Published
2006-12-31



Piotr Skałecki 
Katedra Oceny i Wykorzystania Surowców Zwierzęcych Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Akademii Rolniczej w Lublinie



License

From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works  4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)