The analysis of changes in the profitability of pig production of Polish Landrace breed and the Pulawska breed on a family farm in the years 2010–2012

MAREK BABICZ

Department of Pig Breeding and Production Technology, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin

KINGA KROPIWIEC

Department of Pig Breeding and Production Technology, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin

ROBERT CICHOCKI

Department of Pig Breeding and Production Technology, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin

MALWINA MERSKA

Department of Biochemistry and Toxicology, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin

MAGDALENA SZYNDLER-NĘDZA

Department of Animal Genetics and Breeding, National Research Institute of Animal Production 32-083 Balice n. Kraków

WACŁAW KRASUCKI

Institute of Animal Nutrition and Bromatology, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin

MARCIN HAŁABIS

Institute of Animal Nutrition and Bromatology, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin



Abstract

The aim of the study was to compare the profitability of pig production of two breeds: the Polish Landrace (PWL) and the Pulawska kept at  a family farm. The analysis included indicators of reproductive performance of sows and the parameters of fattening and slaughter value. The data included the production of fattening pigs at the farm in the years 2010–2012. The analysis performed indicate that profitability of fattening pigs of the Polish Landrace breed compared to the Pulawska breed was variable. It has been shown that regardless of the period of  the production of porkers a lower profit was obtained from the sows of the Pulawska breed as compared to the Polish Landrace. This result was influenced by lower ratios of reproduction sows of the Pulawska breed, and higher feed consumption, lower weight gains and lower meat content in the carcass of porkers raised from them.

Keywords:

pigs, the family farm, Polish Landrace breed, Pulawska breed, productivity

Bogdzińska M., 2010. Badania molekularne i cytogenetyczne w ocenie cech użytkowości rozrodczej loch ras pbz i wbp. Rozprawy 141, WU UTP, Bydgoszcz.

Dowgiałło Z., Mandecki S., 1983. Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej. PWN, Warszawa.

Gajewczyk P., Madejek-Świątek E., Potyrała A., 2010. Wyniki użytkowości rozpłodowej i odchowu prosiąt, uzyskane w przeciętnych warunkach chowu od loch Najma i mieszańców (wbp ×pbz). Zesz. Nauk. UP Biol. Hod. Zwierz. 577, 145–153.

Główny Urząd Statystyczny, 2014. Pogłowie trzody chlewnej według stanu w końcu listopada 2013 roku. Warszawa.

Pejsak Z., 2012. Przyczyny gwałtownego spadku pogłowia trzody chlewnej w Polsce. Trz. Chlew. 50 (3), 12–16.

Pepliński B., 2013. Wpływ opłacalności produkcji żywca wieprzowego na zmiany pogłowia trzody chlewnej w Polsce. Analiza Regionalna. Rocz. Ekon. Rol. Rozw. Obsz. Wiej. 100 (2), 75–87.

Radwan A., Wadoń A., 2009. Production and economic diversification of pig-keeping family farms with different arable land area. J. Agribus. Rural Dev. 3(13), 187–195.

Rynek Wieprzowiny, 2013. Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej, MRiRW, Departament Rynków Rolnych, www.minrol.gov.pl.

Rynek Pasz, 2011. Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej. MRiRW, Departament Rynków Rolnych, www.minrol.gov.pl.

Rynek Pasz, 2012. Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowe. MRiRW, Departament Rynków Rolnych, www.minrol.gov.pl.

Seremak-Bulge J., 2006. Rynkowe uwarunkowania produkcji wieprzowiny. Modele produkcji trzody chlewnej w Polsce. Instytut Zootechniki, Warszawa, 53–66.

Szyndler-Nędza M., 2006. Rola i znaczenie rodzimych ras świń oraz możliwości ich ochrony w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013. Wiad. Zoot. 44 (4), 9–14.

Tyra M., 2012. Zależności pomiędzy cechami użytkowości tucznej a zawartością tłuszczu śródmięśniowego (IMF) w mięśniu najdłuższym grzbietu krajowej populacji świń. Rocz. Nauk. Zoot. 39(2), 189–201.

Download

Published
2014-10-17



MAREK BABICZ 
Department of Pig Breeding and Production Technology, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin
KINGA KROPIWIEC 
Department of Pig Breeding and Production Technology, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin
ROBERT CICHOCKI 
Department of Pig Breeding and Production Technology, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin
MALWINA MERSKA 
Department of Biochemistry and Toxicology, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin
MAGDALENA SZYNDLER-NĘDZA 
Department of Animal Genetics and Breeding, National Research Institute of Animal Production 32-083 Balice n. Kraków
WACŁAW KRASUCKI 
Institute of Animal Nutrition and Bromatology, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin
MARCIN HAŁABIS 
Institute of Animal Nutrition and Bromatology, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin



License

From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works  4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 > >>