The slaughter value of fatteners of Pulawska breed depending on the slaughter weight
MAREK BABICZ
Zakład Hodowli i Biotechnologii Świń, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, PolskaPIOTR SKAŁECKI
2 Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, PolskaPIOTR DOMARADZKI
Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 LublinANNA LITWIŃCZUK
Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 LublinMARCIN HAŁABIS
Zakład Hodowli i Biotechnologii Świń, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 LublinMICHAŁ PRASOW
Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 LublinMAGDALENA ŁUKASIK
AGNIESZKA KALINIAK
Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 LublinAbstract
The analysis of the slaughter value and assessment of the quality of carcasses of Puławska fatteners of various slaughter weight was carried out in the following groups: I – 100.0–109.0 kg, II – 110.0–119.9 kg, III – 120.0–129.9 kg, and IV – 130.0–140.0 kg. The hot and cold slaughter yield, backfat thickness, loin eye height, meatness, weight and the share of basic carcass parts, tissue composition and physical properties of loin and ham were determined. It was shown that with the increase in the slaughter weight the hot and cold carcass weight increased significantly (P ≤ 0.01), whereas cold carcass yield ranged from 79.04% (group II) to 81.35% (group IV) (P > 0.05). It was also observed that with the increase in the weight of fatteners also backfat thickness and loin eye height in carcass increased. In group I these parameters were 17.44 mm and 61.88 mm, respectively, and they were lower by 3.21 mm and 3.41 mm as compared to group IV. The content of muscle tissue allowed to qualify carcasses from groups I and II to class E, while from groups III and IV to class U. Based on culinary cutting, it was shown that in subsequent ranges of body weight the share of primal cuts increased. Differences between groups I and IV as regards loin and ham were significant (P ≤ 0.01), averaged 2.08 kg and 3.95 kg, respectively. The obtained results showed in general a good quality of carcasses. Carcasses of fatteners with the slaughter weight of 100–119.9 kg are useful to obtain high quality culinary raw material, whereas carcasses of fatteners with the slaughter weight of 120–140 kg are a good material for the production of high quality products.
Keywords:
fatteners, Puławska breed, slaughter value, quality of carcassReferences
Babicz M., Kamyk P., Stasiak A., Pastwa M., 2009. Opportunities to use Puławska pigs for heavy fattener production. Ann. Anim. Sci. 9(3), 259–268.
Blicharski T., Książek P., Pospiech E., Migdał W., Jóźwik A., Poławska E., Lisiak D., 2013. Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów. Opracowanie wyników badań laboratoryjnych. Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”, Warszawa.
Florowski T., Pisula A., Rola M., 2008. Porównanie mięsności i jakości technologicznej mięsa świń rasy puławskiej i jej krzyżówek z rasami wielka biała polska i polska biała zwisłoucha. Med. Weter. 64(5), 673–676.
Florowski T., Pisula A., Rola M., Adamczak L., 2007. Wpływ krzyżowania towarowego świń rasy puławskiej z rasami wbp i pbz na jakość kulinarną mięsa. Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz. 45(1), 25–34.
Grześkowiak E., Borys A., Borzuta K., Buczyński J.T., Lisiak D., 2009. Slaughter value, meat quality and backfat fatty acid profile in Zlotnicka Spotted fatteners. Anim. Sci. Pap. Rep. 27(2), 115–125.
Kapelański W., Buczyński J.T., Bocian M., 2006. Slaughter value and meat quality in the native Złotnicka Spotted pig. Anim. Sci. Pap. Rep. 24, Suppl. 1, 7–13.
Kasprzyk A., Babicz M., Kamyk-Kamieński P., Lechowski J., 2013. Slaughter value and meat quality of Pulawska and Polish Landrace breeds fatteners. Annales UMCS, sec. EE, Zootechnica, 31(3), 1–9.
Kosicka-Gębska M., Gębski M., 2014. Wpływ wyróżników jakości na zachowania konsumentów mięsa. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Rol. Agrobiz. 16(1), 98–104.
Kusec G., Kralik G., Djurkin I., Baulain U., Kallweit E., 2008. Optimal slaughter weight of pigs assessed by means of the asymmetric S-curve. Czech J. Anim. Sci. 53(3), 98–105.
Milczarek A., Osek M., 2016. Jakość mięsa świń rasy puławskiej żywionych mieszanką z udziałem bobiku niskotaninowego. Żywn. Nauka Technol. Jakość 1(104), 57–67.
Połom A., Baryłko-Pikielna N., 2004. Analiza czynników decydujących o preferencjach polskich konsumentów mięsa wieprzowego. Żywn. Nauka Technol. Jakość 3(40), 7–23.
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz.U. 2010, Nr 56, poz. 344, z późn. zm.).
Samardakiewicz Ł., Janiszewski P., Mikołajczak B., 2015. Udział części zasadniczych w zależności od masy i klasy mięsności tusz wieprzowych. Rocz. Nauk. Pol. Tow. Zoot. 11(2), 113–120.
Szulc K., Skrzypczak E., 2015. Jakość mięsa polskich rodzimych ras świń. Wiad. Zoot. 53(1), 48–57.
Szulc K., Szyndler-Nędza M., Luciński P., Skrzypczak E., Buczyński J.T., 2011. The effect of sex, slaughter weight and weight gains in PEN-AR-LAN fatteners on their slaughter value. Afr. J. Biotechnol. 10(71), 16107–16112.
Walkiewicz A., Kasprzyk A., Babicz M., Kondracki S., Blicharski T., Bajda Z., Różycki M., Szyndler-Nędza M., Jaszczyńska M., 2017. Program ochrony zasobów genetycznych świń rasy puławskiej. Tekst jednolity. IZ PIB w Balicach, 1–10.
Walkiewicz A., Wielbo E., Stasiak A., 1994. Prace badawcze dotyczące świni puławskiej. Przegl. Hod. 1, 10–14.
Wojtysiak D., Połtowicz K., 2014. Carcass quality, physico-chemical parameters, muscle fibre traits and myosin heavy chain composition of m. longissimus lumborum from Puławska and Polish Large White pigs. Meat Sci. 97, 395–403.
Zybert A., Sieczkowska H., Krzęcio-Nieczyporuk E., Antosik K., Koćwin-Podsiadła M., Zalewski R., Tarczyński K., 2015. Wpływ masy tuszy ciepłej na mięsność oraz wybrane cechy jakości mięsa tuczników z pogłowia masowego. Rocz. Nauk. Pol. Tow. Zoot. 11(1), 93–102.
Zakład Hodowli i Biotechnologii Świń, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska
2 Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska
Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
Zakład Hodowli i Biotechnologii Świń, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
License
From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works 4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.