The influence of liming and mineral fertilization on the content of various nitrogen forms in spring barley
WIESŁAW BEDNAREK
Department of Agricultural and Environmental Chemistry, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 15, 20-950 LublinRENATA RESZKA
Department of Agricultural and Environmental Chemistry, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 15, 20-950 LublinAbstract
The aim of the experiment was to find out the influence of liming and fertilization with ammonium sulphate and calcium nitrate on the content of total protein, true protein, N-NO3 and N-NH4 in spring barley. The study was based on the chemical analysis of plant material obtained from a two-year pot experiment. The factors of the study were: liming fertilization with ammonium and nitrate nitrogen at two levels and fertilization with phosphorus at two doses. The obtained results indicated that the content of total protein and true protein was higher in plants fertilized with ammonium sulphate than in plants fertilized with calcium nitrate. Liming caused a decrease of protein content in the tested plant. The content of ammonium and nitrate nitrogen in the plant was lower in limed than non-limed combinations. Ammonium sulphate influenced a significant increase of the content of N-NH4 whereas calcium nitrate caused an increase of the concentration of N-NO3 in spring barley.
Keywords:
nitrogen forms, protein, liming, spring barleyReferences
Bednarek W., 2005. Formy azotu w kupkówce pospolitej nawożonej zróżnicowanymi dawkami nawozów mineralnych. Acta Agroph., 6(2), 319–332.
Borowski E., Blamowski Z., Uziak Z., 1991. Wpływ form azotu na kształtowanie się składu jonowego i zawartości wolnych aminokwasów w roślinach rzepaku i kukurydzy. Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 46, 25, 193–201.
Czerniawski W., 1983. Wpływ nawożenia mineralnego na zawartość i plony białka zbóż i roślin pastewnych w uprawie polowej. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol., 238, 83–91.
Domska D., Rogalski L., 1993. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na wartość odżywczą białka ziarna żyta i pszenicy uprawianych w warunkach północno-wschodniej Polski. Fragm. Agron., 3(39), 59–69.
Dziamba Sz., Mikos M., Styk B., Warda Z., 1983. Wpływ nawożenia mineralnego na zawartość związków azotowych w ziarnie pszenicy jarej. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol., 238, 89–100.
Gąsior J., Kaniuczak J., 1996. Wpływ nawożenia mineralnego na plon i zawartość różnych frakcji azotu w sianie łąki górskiej. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol., 440, 101–108.
Kopeć M., Mazur K., 2006. Wpływ nawożenia na zawartość azotu azotanowego (V) w runi łąkowej statycznego doświadczenia nawozowego w Czarnym Potoku. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol., 513, 227–233.
Krzywy E., Wołoszyk Cz., Nowak W., 1996. Wpływ zróżnicowanych dawek azotu i potasu na wysokość plonu i zawartość niektórych form azotu w kupkówce pospolitej. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol., 440, 201–206.
Łabuda S. 1988. Zawartość kilku form azotu i składników mineralnych w życie poplonowym pod wpływem 6-letniego zróżnicowanego nawożenia mineralnego. Fragm. Agron., 1(17), 65–73.
Mazur K., 1983. Wpływ współdziałania nawożenia potasowego i wapnowania na produkcję białka. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol., 238, 129–136.
Noworolnik K., Sułek A,. 1999. Porównanie efektywności nawożenia azotem zbóż jarych. Pam. Puł., 114, 289–293.
Szurpicka-Połtarzewska Ł., Koc J., 1997. Wpływ przedplonu i nawożenia azotem na zawartość makroelementów w ziarnie i słomie pszenżyta ozimego. Część I. Azot. Zesz. Nauk. AR Szczecin, 175, Rolnictwo, 65, 451–457.
Warchołowa M., Mroczkowski W., 1982. Wpływ formy azotu na skład mineralny roślin. Pam. Puł., 78, 63–76.
Uziak Z., Borowski E., Blamowski Z. K., 1991. State of ionic equilibrium in plants of spring rape and maize at varied rations of N-NO3 and N-NH4 in the nutrient solution. Pol. J. Soil Sci., 24, 1, 79–86.
Department of Agricultural and Environmental Chemistry, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 15, 20-950 Lublin
Department of Agricultural and Environmental Chemistry, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 15, 20-950 Lublin
License
Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.
The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.
Self-Archiving Policy
Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.