Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Changes in the number and area of certified organic farms in Poland after accession to the European Union

ALEKSANDRA GŁOWACKA

Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
https://orcid.org/0000-0003-2835-7426

AGNIESZKA KASICZAK

Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin


Abstract

Organic farming is of great importance in the concept of sustainable development and its basis is the use of natural, technologically unprocessed resources, which are intended to ensure soil fertility, animal welfare and production of crops characterized by high biological quality. Over the last several years we have seen dynamic changes in the development of this system in Poland. The paper presents an analysis of changes in the structure, area and number of certified organic farms in Poland after joining the European Union in 2004-2016. A clear upward trend was observed regarding both the number of farms and the area of agricultural land managed using ecological methods. This trend was maintained until 2013, after which there was a slight decrease. The interest in running an ecological management system in Poland is characterized by very large regional diversification and the development of certified organic farms is facilitated by prevailing environmental conditions and financial support for agriculture.

Keywords:

organic farming, agrarian structure, directions of changes, regional differences

Biernat-Jarka A., Trębska P., 2018. Znaczenie rolnictwa ekologicznego w kontekście zrównoważo-nego rozwoju obszarów wiejskich w Polsce. Acta Sci. Pol. Oeconomia 17(2), 39–47, http://acta_oeconomia.sggw.pl/wp-content/uploads/Acta_Oeconomia_17_2_2018.pdf.

Brodzińska K., 2014. Rolnictwo ekologiczne – tendencje i kierunki zmian. Zesz. Nauk. Szk. Gł. Gospod. Wiej. Warsz., Probl. Rol. Światowego 14(3), 27–36, http://www.wne.sggw.pl/czasopisma/ pdf/PRS_2014_T14(29)_z3.pdf.

GUS, 2017. Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2016 r., https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/rolnictwo/charakterystyka-gospodarstw-rolnych-w-2016-r-,5,5.html

Domagalska J., Buczkowska M., 2015. Rolnictwo ekologiczne – szanse i perspektywy rozwoju. Probl. Hig. Epidemiol. 96(2), 370–376, www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-370.pdf. https://ijhars.gov.pl/.

Kisiel R., Grabowska N., 2014. Rola dopłat unijnych w rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce na przykładzie województwa podlaskiego. Woda Śr. Obsz. Wiej. 3(47), 61–73, www.itp.edu.pl/wydawnictwo.

Kopiński J., 2018. Stan aktualny oraz prognoza zmian różnych kierunków produkcji rolniczej w Polsce. Stud. Rap. IUNG – PIB 55(9), 47–75, http://www.iung.pulawy.pl/images/wyd/pib/zesz55.pdf.

Kopiński J., Matyka M., 2016. Ocena regionalnego zróżnicowania współzależności czynników przyrodniczych i organizacyjno-produkcyjnych w polskim rolnictwie. Zag. Ekon. Rol. 1(346), 57–79, https://doi.org/10.30858/zer/83042.

Kuś J., 2010. Rolnictwo ekologiczne i perspektywy jego rozwoju. Stud. Rap. IUNG – PIB, 26, 23–36, www.iung.pl.

Łuczka-Bakuła W., 2013. Rozwój rolnictwa ekologicznego na tle wsparcia w ramach PROW 2004–

–2006 i PROW 2007–2013. J. Agribus. Rural Dev. 4(30), 161–175, http://www.jard.edu.pl/pub/ 12_4_2013_pl.pdf.

Nachtman G., 2015. Gospodarstwa łączące ekologiczne i konwencjonalne metody produkcji na tle ekologicznych. Zag. Ekon. Rol. 3(344), 129–147. DOI: https://doi.org/10.5604/00441600.1167241.

Ochrona środowiska, 2018. GUS, Warszawa, https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/srodowisko-energia/srodowisko/ochrona-srodowiska-2018,1,19.html.

Onuch J., 2010. Tendencje rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce a jakość środowiska. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Roln. Agrobiz. 12(7), 83–86.

Plan Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2004–2006. 2004. MRiRW, Warszawa, www.minro.pl.

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013. 2007. MRiRW, Warszawa, www.minrol.pl.

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013. 2007. MRiRW, Warszawa, www.minrol.pl.

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2005–2006. 2007. IJHARS, Warszawa, https://ijhars.gov.pl/pliki/A-pliki-z-glownego-katalogu/ethernet/2012/BRE/BRE/Raport_eko.pdf.

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2007–2008. 2009. IJHARS, Warszawa, https://ijhars.gov.pl/pliki/A-pliki-z-glownego-katalogu/ethernet/2012/BRE/BRE/RAPORT2007-

-2008.pdf.

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2009–2010. 2011. IJHARS, Warszawa, https://ijhars.gov.pl/pliki/biuletyn/2011/IJHRS/Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Pol-sce 2009-2010.pdf.

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2011–2012. 2013. IJHARS, Warszawa, https://ijhars.gov.pl/pliki/A-pliki-z-glownego-katalogu/ethernet/2013/SME/raport ekologiczny 2011 2012 GIJHARS.pdf.

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2013–2014. 2015. IJHARS, Warszawa, https://ijhars.gov.pl/pliki/A-pliki-z-glownego-katalogu/ethernet/2015/wrzesien/Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2013-2014.pdf.

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015–2016. 2017. IJHARS, Warszawa, https://ijhars.gov.pl/pliki/A-pliki-z-glownego-katalogu/ethernet/2017/pazdziernik/BRE/ Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015-2016.pdf.

Stalenga J., Kuś J., 2007. Rolnictwo ekologiczne w Europie i w Polsce. W: Możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, red. Harasim A., Stud. Rap. IUNG – PIB 6, 9–18, http://www.iung.pulawy.pl/images/wyd/pib/zesz6.pdf.

Staniak S., 2014. Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego. Pol. J. Agron. 19, 25–35, http://www.iung.pulawy.pl/PJA/wydane/19/PJA19str25_35.pdf.

Download

Published
2019-09-04



ALEKSANDRA GŁOWACKA 
Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin https://orcid.org/0000-0003-2835-7426
AGNIESZKA KASICZAK 
Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin



License

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 

Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.


Most read articles by the same author(s)