Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Wybrane właściwości fizykochemiczne glutenu otrzymanego z nowych rodów pszenicy

MARTA WESOŁOWSKA-TROJANOWSKA

Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Skromna 8, 20-704 Lublin

MARTA TOMCZYŃSKA-MLEKO

Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin

JAROSŁAW MAZURKIEWICZ

Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Skromna 8, 20-704 Lublin

KRZYSZTOF KOWALCZYK

Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin

JUSTYNA LEŚNIOWSKA-NOWAK

Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin

MAŁGORZATA SZAFRANEK

Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Skromna 8, 20-704 Lublin

SYLWIA RÓG

Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin

STANISŁAW MLEKO

Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Skromna 8, 20-704 Lublin


Abstrakt

Celem przeprowadzonych analiz było przebadanie właściwości reologicznych glutenu otrzymanego z sześciu nowych rodów pszenicy i określenie korelacji pomiędzy tymi właściwościami. Nowe rody pszenicy charakteryzowały się dość dużym zróżnicowaniem właściwości fizykochemicznych glutenu. Gluten zachowywał się jak materiał lepkosprężysty z wartościami modułu zachowawczego kilkakrotnie większymi niż modułu stratności. Dynamiczna analiza mechaniczna wykazała, iż gluten z reologicznego punktu widzenia można zakwalifikować do słabych żeli. Stwierdzono istnienie korelacji liniowej pomiędzy wartościami modułu zachowawczego oraz siły przy rozciąganiu, co może świadczyć o tym, że ten sam czynnik jest odpowiedzialny za właściwości reologiczne glutenu w analizie reologicznej zarówno przy użyciu małych, jak i dużych odkształceń, i jest to prawdopodobnie stopień jego usieciowania.

Słowa kluczowe:

pszenica, gluten, reologia, rozciąganie, moduł zachowawczy, storage modulus

Cacak-Pietrzak G., 2008. Wykorzystanie pszenicy w różnych gałęziach przemysłu spożywczego – wymagania technologiczne. Prz. Zboż.-Młyn. 52, 11–13.

Dobraszczyk B.J., Morgenstern M.P., 2003. Rheology and the breadmaking process. J. Cereal Sci. 38, 229–245.

Edwards N.M., Mulvaney S.J., Scanlon M.G., Dexter J.E., 2003. Role of gluten and its components in determining durum semolina dough viscoelastic properties. Cereal Chem. 80, 755–763.

Gaj R., 2009. Integrowana produkcja pszenicy ozimej i jarej. IOR – PIB, Poznań.

GUS, 2012. Wyniki produkcji roślinnej w 2011 r. GUS, Warszawa.

Lefebvre J., Pruska-Kędzior A., Kędzior Z., Lavenant L., 2003. A phenomenological analysis of wheat gluten viscoelastic response in retardation and in dynamic experiments over a large time scale. J. Cereal Sci. 38, 257–267.

Nicolas Y., Smit R.J.M., van Aalst H., Esselink F.J., Weegels P.L., Agterof W.G.M., 2003. Effect of storage time and temperature on rheological and microstructural properties of gluten. Cereal Chem. 80, 371–377.

Podolska G., 2008. Wpływ dawki i sposobu nawożenia azotem na plon i wartość technologiczną ziarna odmian pszenicy ozimej. Acta Sci. Pol., Agricultura 7, 57–65.

Polska Norma PN-A-74043-1:1994. Ziarno zbóż i przetwory zbożowe – Oznaczanie glutenu mokrego – Postanowienia ogólne i zakres normy. PKN, 22.12.1994.

Polska Norma PN-A-74043-3:1994. Ziarno zbóż i przetwory zbożowe – Oznaczanie glutenu mokrego – Mąka pszenna. PKN, 22.12.1994.

Santos D.M.J., Monteiro S.R., da Silva J.A.L., 2005. Small strain viscoelastic behaviour of wheat gluten – pentosan mixtures. Eur. Food Res. Technol. 221, 398–405.

Szafrańska A., 2012. Ocena wartości technologicznej wybranych odmian pszenicy ze zbiorów z lat 2009–2011. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 571, 115–126.

Szafulera W., 2010. Liczba glutenowa (LG) a jakość mąki pszennej. Prz. Piek. Cukiern. 11, 24–25.

van Vliet T., Janssen A.M., Bloksma A.H., Walstra P., 1992. Strain hardening of dough as a requirement for gas retention. J. Texture Stud. 23, 439–460.
Pobierz

Opublikowane
28-12-2014



MARTA WESOŁOWSKA-TROJANOWSKA 
Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Skromna 8, 20-704 Lublin
MARTA TOMCZYŃSKA-MLEKO 
Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin
JAROSŁAW MAZURKIEWICZ 
Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Skromna 8, 20-704 Lublin
KRZYSZTOF KOWALCZYK 
Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin
JUSTYNA LEŚNIOWSKA-NOWAK 
Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin
MAŁGORZATA SZAFRANEK 
Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Skromna 8, 20-704 Lublin
SYLWIA RÓG 
Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin
STANISŁAW MLEKO 
Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Skromna 8, 20-704 Lublin



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2020 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0)..
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.

 

Czasopismo Agronomy Science przyjęło politykę samoarchiwizacji nazwaną przez bazę Sherpa Romeo drogą niebieską. Od 2021 r. autorzy mogą samoarchiwizować postprinty artykułów oraz wersje wydawnicze (zgodnie z licencją CC BY). Artykuły z lat wcześniejszych (udostępniane na licencji CC BY-NC-ND 4.0) mogą być samoarchiwizowane tylko w wersji wydawniczej.

 


Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >>