Evaluation of fattening suitability indices and slaughter quality of commercial heif-ers by Limousine bulls

Piotr Stanek

Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
https://orcid.org/0000-0002-6532-6912

Ewa Januś

Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
https://orcid.org/0000-0003-2094-3869

Paweł Żółkiewski

Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
https://orcid.org/0000-0002-8336-6985


Abstract

The aim of the study was to evaluate the fattening suitability indices and slaughter value of 53 commercial heifers (PHB B-W × Limousine) fed semi-intensively. The results obtained in regard to daily gain, slaughter age, slaughter weight, hot carcass weight and dressing percentage, and carcass conformation and fatness according to EUROP scale were analysed in relation to housing system, limousine breed gene share, birth weight and post-fattening weight. It was found that heifers with 75% Limousine gene percentage achieved the highest slaughter weight and carcass weight, as well as the best conformation and highest fatness. Higher warm carcass weights and better conformation were characteristic of heifers kept untethered. On the other hand, the carcasses of heifers kept loose were significantly (P ≤ 0.05) more fatty (11.53 points, class 4–) compared to animals kept tethered (10.32 points, class 4), as well as obtaining a significantly (P ≤ 0.05) higher dressing percentage (61.2% vs. 60.2%). Heifers with higher birth weights were found to obtain significantly (P ≤ 0.05) higher slaughter weights.

Keywords:

limousine breed, fattening performance, slaughter value, crossbred, heifers

Bureš D., Bartoň L., 2012. Growth performance, carcass traits and meat quality of bulls and heifers slaughtered at different ages. Czech J. Anim. Sci. 57, 34–43. DOI: https://doi.org/10.17221/5482-CJAS

Choroszy Z., Choroszy B., Grodzki H., Szewczyk A., 2008. Wyniki oceny wartości użytkowej bydła ras mięsnych z uwzględnieniem oceny osobniczej buhajów. Przegl. Hod. 12, 6–10.

Domaradzki P., Florek M., 2012. Mięso i przetwory mięsne. W: Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa, Litwińczuk Z. (red.). PWRiL, Warsza-wa, 287–392 ss.

European Commission, 2009. Council regulation (EC) No 1099/2009 of 24 September 2009 on the protection of animals at the time of killing. Official J. Eur. Union. L 303/1–30. https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:32009R1099&from=EN

Grodzki H., 2011. Hodowla i użytkowanie bydła. Wyd. SGGW, Warszawa, 175–180.

Irshad A., Kandeepan G., Kumar S., Ashish Kumar A., Vishnuraj M.R., Shukla V., 2012. Factors influencing carcass composition of livestock: a review. J. Anim. Prod. Adv., 3(5), 177–186. https://doi.org/10.5455/japa.20130531093231 DOI: https://doi.org/10.5455/japa.20130531093231

Kamieniecki H., Wójcik J., Pilarczyk R., Grzesiak W., Sobczak M., 2006. Porównanie wyników dysekcji tusz jałówek mieszańców pochodzących z opasu intensywnego. Acta Sci. Pol., Zoot. 5(2), 39–46.

Kamieniecki H., Wójcik J., Pilarczyk R., Rzewucka E., Czerniawska-Piątkowska E., Durnaś B., 2005. Porównanie wymiarów tuszy oraz masy wyrębów jałówek mieszańców opasanych intensywnie. Rocz. Nauk. Zoot., supl., 22, 541–545.

Klont R.E., Barnier V.M.H., Smulders F.J.M., van Dijk A., Hoving-Bolink A.H., Eikelenboom G., 1999. Post-mortem variation in pH, temperature, and colour profiles of veal carcasses in relation to breed, blood hemoglobin content, and carcass characteristics. Meat Sci., 53, 195–202. DOI: https://doi.org/10.1016/S0309-1740(99)00048-0

Kossakowska J., Lewandowski R., 2007. Szanse rozwoju krajowego rynku wołowiny. Biul. Inf. ARR, 1(187), 4–9.

Litwińczuk Z., Chabuz W., Domaradzki P., Jankowski P., 2012. Slaughter value of young Polish Black-and-White, White-Backed, Polish Holstein-Friesian and Limousin bulls under semi-intensive fattening. Ann. Anim. Sci., 12(2), 159–168. https://doi.org/10.2478/v10220-012-0013-7 DOI: https://doi.org/10.2478/v10220-012-0013-7

Makulska J., Węglarz A., 2006. Odchów cieląt ras mięsnych na pastwisku. Bydło 8, 34–35.

Morales M., Folch C., Iraira S., Teuber N., Realini C.E., 2012. Nutritional quality of beef produced in Chile from different production systems. Chilean J. Agric. Res., 72, 80–86. DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-58392012000100013

Nelson S.T., Martin A.D., Holmøy I.H., Karlberg K., Nødtvedt A., 2016. A cross-sectional study of factors associated with birth weights of Norwegian beef calves. Prev. Vet. Med. 125 (1), 59–65. https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2016.01.011 DOI: https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2016.01.011

Nogalski Z., Sobczuk-Szul M., Pogorzelska-Przybyłek P.,Wielgosz-Groth Z., Purwin C., Modzelewska-Kapituła M., 2016. Comparison of slaughter value for once-calved heifers and heifers of Polish Holstein-Friesian × Limousine crossbreds. Meat Sci. 117, 1–6. DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2016.02.019

Pesonen M., Huuskonen A., 2015. Production, carcass characteristics and valuable cuts of beef breed bulls and heifers in Finnish beef cattle production. Agric. Food Sci., 24, 164–172. https://doi.org/10.23986/afsci.50930 DOI: https://doi.org/10.23986/afsci.50930

Pilarczyk R., Wójcik J., 2007. Comparison of calf results and nursing cow performance in various beef breeds managed under the same conditions in north-western Poland. Czech J. Anim. Sci., 52, 325-332. DOI: https://doi.org/10.17221/2342-CJAS

Pilarczyk R., Wójcik J., Rzewucka-Wójcik E., Błaszczyk P., Czerniak P., Szcześniak P., 2010. Ocena wyników odchowu cieląt czystorasowych oraz mieszańców z różnym udziałem genów rasy charolaise. Acta Sci. Pol., Zootechnica, 9(4), 191-198.

Przysucha T., Gołębiewski M., Wnęk K., Slósarz J., Kunowska-Slósarz M., Balcerak M., 2018. Comparison of recording results of purebred and crossbred Limousine cattle in Poland. Ann. Warsaw Univ. Life Sci. – SGGW, Anim. Sci., 57(1), 67–75. https://doi.org/10.22630/ AAS.2018.57.1.6 DOI: https://doi.org/10.22630/AAS.2018.57.1.6

PZHiPBM (Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego), 2021. Ocena wartości użytkowej bydła ras mięsnych. Wyniki za rok 2020. Warszawa.

Sadowska A., Rakowska R., Dybkowska E., Świąder K., 2016. Czynniki przedubojowe warunkujące wartość odżywczą i jakość sensoryczną mięsa wołowego. Post. Tech. Przetw. Spoż. 2, 122–128.

Toro P., Catrileo A., Aguilar C., Vera R., 2009. Modelling supplementation strategies for beef steer rearing and fattening system in Southern Chile. Chilean J. Agric. Res. 69, 207–213. DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-58392009000200010

Wajda S., Daszkiewicz T., Januškevičienė G., Ailidavičienė J., 2006. Fattening results and carcass quality of young bulls produced by mating Polish Black-and-White cows to Charolaise and Simental sires. Vet. Med. Zoot., 33(55), 84–89.

Węglarz A., 2010. Quality of beef from semi-intensively fattened heifers and bulls. Anim. Sci. Pap. Rep. 28(3), 207–218.

Zahradkova R., Bartoń L., Bureś D., Teslik V., Kudrna V., 2010. Comparison of growth performance and slaughter characteristics of Limousin and Charolais heifers. Archiv Tierzucht 53(5), 520-528. DOI: https://doi.org/10.5194/aab-53-520-2010


Published
2023-05-18



Piotr Stanek 
Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin https://orcid.org/0000-0002-6532-6912
Ewa Januś 
Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin https://orcid.org/0000-0003-2094-3869
Paweł Żółkiewski 
Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin https://orcid.org/0000-0002-8336-6985



License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works  4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>