Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Effect of herbicides and herbicides with biostimulators on Rhizoctonia solani potato tuber infection

Marek Gugała

Wydział Agrobioinżynierii i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach

Krystyna Zarzecka

Wydział Agrobioinżynierii i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach

Iwona Mystkowska

Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, Wydział Nauk o Zdrowiu, Zakład Dietetyki

Anna Sikorska

Zakład Rolnictwa, Państwowa Szkoła Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie


Abstract

The aim of the study was to evaluate the infestation of Rhizoctonia solani potato tubers depending on the herbicides and herbicides with biostimulants used. In the experiment, two factors were examined: the first order factor were potato cultivars: Bartek, Gawin, Honorata, while the second order factor was five ways of using herbicides and herbicides with biostimulators: control object - mechanical care, Harrier 295 ZC (linuron + clomazone), Harrier 295 ZC and Kelpak SL (linuron + clomazone and extract from algae), Sencor 70 WG (metribuzin) and Sencor 70 WG and Asahi SL (metribuzin and sodium p-nitrophenole, sodium o-nitrophenole, sodium 5-nitroguolacolate). The assessment of tuber rhizoctoniosis from individual experimental objects was performed using a 9-point scale. The herbicides and herbicides with biostimulators used in potato cultivation reduced the occurrence of pox on tubers and the average degree of infection of the sample and the average degree of infection of infected tubers.

Keywords:

Asahi SL, Kelpak SL, potato cultivars, herbicidal preparations, Rhizoctonia solani

Atkinson D., Thornton M.K., Miller J.S., 2010. Development of Rhizoctonia solani on stems, stolons and tubers of potatoes. I. Effect of inoculum source. Am. J. Potato Res. 87, 374–381. https://doi.org/10.1007/s12230-010-9143-6

Bulgari R., Franzoni G., Ferrante A., 2019. Biostimulants application in horticultural crops under abiotic stress conditions. Agronomy 9, 306. https://doi.org/10.3390/agronomy9060306

Cwalina-Ambroziak B., Bogucka B., 2012. Pathogens of potato (Solanum tuberosum L.) tuber (Phytophtora infestans) occurring in treatments with foliar fertilization. Acta Agrobot. 65(3), 75–84. https://doi.org/10.5586/AA.2012.010

Drobek M., Frąc M., Cybulska J., 2019. Plant biostimulants: importance of the quality and yield of horticultural crops and the improvement of plant tolerance to abiotic stress – a review. Agronomy 9(6), 335, 1–18. https://doi.org/10.3390/agronomy9060335

Dzwonkowski W., Szczepaniak I., Zdziarska T., 2019. Popyt na ziemniaki. Rynek Ziemn. 46.

Farouk S., 2015. Imroving growth and productivity of potato (Solanum tuberosum L.) by some biostimulants and lithovit with or without boron. J. Plant Prod. Mansoura Univ. 6(12), 2187–2206. https://dx.doi.org/10.21608/jpp.2015.52463

Głosek-Sobieraj M., Cwalina-Ambroziak B., Hamouz K., 2018. The effect of growth regulators and a biostimulator on the health status, yield and yield components of potatoes (Solanum tuberosum L.). Gesunde Pflanzen 70, 1–11. https://doi.org/10.1007/s10343-017-0407-7

Gugała M., Zarzecka K., Sikorska A., Dołęga H., 2018. Occurrence of defects of potato in conditions of application of herbicides and biostimulants. Acta Sci. Pol., Agric. 17(1), 13–22. https://doi.org/10.37660/aspagr

Jeske M., Pańka D., Wichrowska D., 2015. Wpływ ochrony chemicznej, nawożenia organicznego oraz użyźniacza glebowego UGmax na zdrowotność bulw ziemniaka. Prog. Plant Prot. 55(1), 92–97. https://doi.org/10.14199/ppp-2015-016

Krzysztofik B., 2008. Wpływ miejsca przechowywania na zmiany cech jakościowych bulw ziemniaka. Acta Agroph. 11(2), 449–456.

Liu K., McInroy J.A., Hu C.H., Kloepper J.W., 2018. Mixtures of plant-growth-promoting rhizobacteria enhance biological control of multiple plant diseases and plant-growth promotion in the presence of pathogens. Plant Dis. 102(1), 67–72. https://doi.org/10.1094/PDIS-04-17-0478-RE

Lutomirska B., 2007. Wpływ odmiany i czynników meteorologicznych okresu wegetacji na ospowatość bulw ziemniaka. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roś. 47(2), 173–177.

Lutomirska B., Jankowska J., 2013. Ospowatość bulw zaawansowanych materiałów hodowlanych ziemniaka. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roś. 53(4), 789–795. https://doi.org/10.14199/ppp-2013-026

Lutomirska B., Jankowska J., 2014. Oddziaływanie czynników meteorologicznych na występowanie ospowatości bulw ziemniaka. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 273, 119–128.

Osowski J., Bernat E., 2010. Wpływ terminów zaprawiania i krojenia bulw na tempo wschodów i porażenie roślin rizoktoniozą ziemniaka. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roś. 50(2), 687–694.

Pszczółkowski P., Sawicka B., 2018. The effect of application of biopreparations and fungicides on the yield and selected parameters of seed value of seed potatoes. Acta Agroph. 25(2), 239–255. http://dx.doi.org/10.31545/aagr/93104

Radtke W., Rieckmann W., Brendler F., 2000. Kartoffel: Krankheiten – Schadlinge Unkräuter. Th. Mann, Gelsenkirchen Buer, ss. 272.

Roztropowicz S., Czerko Z., Głuska M., Goliszewski W., Gruczek T., Lis B., Lutomirska B., Nowacki W., Wierzejska-Bujakowska A., Zarzyńska K., Zgórska K., 1999. Metodyka obserwacji, pomiarów i pobierania prób w agrotechnicznych doświadczeniach z ziemniakiem. Praca zbiorowa. Wyd. Inst. Hod. Aklim. Rośl., Radzików, 1–50.

Van Osten M.J., Pepe O., De Pascale S., Siletti S., Maggio A., 2017. The role of biostimulants and bioeffectors as alleviators of abiotic stress in crop plants. Chem. Biol. Technol. Agric. 4, 1–12. https://doi.org/10.1186/s40538-017-0089-5

Shi W., Li M., Wei G., Tian R., Li C., Wang B., Lin R., Shi Ch., Chi X., Zhou B., 2019. The occurrence of potato common scab correlates with the community composition and function of the geocaulosphere soil microbiome. Microbiome 7, 14. https://doi.org/10.1186/s40168-019-0629-2

Skowera B., Kopcińska J., Kopeć B., 2014. Changes in thermal and precipitation conditions in Poland in 1971–2010. Ann. Warsaw Univ. Life Sci. SGGW, Land Reclam., 46(2), 153–162. https://doi.org/10.2478/sggw-2014–0013

Zarzyńska K., Pietraszko M., Barbaś P., 2020. Występowanie parcha zwykłego i ospowatości bulw w wybranych odmianach ziemniaka uprawianego w systemie ekologicznym i konwencjonalnym. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roś. 60(4), 343–350. http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2020-038


Published
2021-07-21



Marek Gugała 
Wydział Agrobioinżynierii i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
Krystyna Zarzecka 
Wydział Agrobioinżynierii i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
Iwona Mystkowska 
Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, Wydział Nauk o Zdrowiu, Zakład Dietetyki
Anna Sikorska 
Zakład Rolnictwa, Państwowa Szkoła Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie



License

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 

Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.


Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>